Dit heb je verder nog gemist op CES 2021

Dit heb je verder nog gemist op CES 2021

Volledig virtueel of niet, de Consumer Electronics Show (CES) is dit jaar nog een aardige achtbaanrit gebleken voor liefhebbers van hardware. Nieuwe processoren van Intel, AMD’s run op de notebookmarkt en mooie gaming-gadgets in legio; er is genoeg aangekondigd om de komende tijd naar uit te kijken. In deze laatste update van de techbeurs sommen we nog een aantal interessante nieuwigheden op die je misschien hebt gemist.

Corsair doet een 'Lian Li-tje' met nieuwe 5000-serie mid-towers

Gedurende de CES-week deed Corsair een nieuwe reeks mid-tower cases uit de doeken: de Corsair 5000-kasten. De serie dient als opvolger van de recente 4000-serie, met meer ruimte voor airflow.

Naast het moederbord is een uitsparing geruimd voor drie casefans of een AIO-radiator — een indeling die stevig doet denken aan Lian Li’s populaire PC-O11 kastenreeks. De plaatsing van de voeding zit in dit geval wel traditioneel aan de onderzijde van de kast, waar Lian Li die achter het moederbord verstopt.

Productfoto van de achterzijde van de 5000D Airflow-computerkast van Corsair.

Net als de 4000-kasten beschikken deze opvolgers over het zogenaamde RapidRoute-kabelmanagement, dat met deze generatie verder doorgroeit. Rondom en achter het moederbord zijn 25 millimeter diepe uitsparingen verborgen, waardoorheen zoveel mogelijk kabels gelust kunnen worden. Optioneel kunnen daar ook tot vier SATA-schijven geplaatst worden, zodat ook die drives netjes uit het zicht (en je airflow) blijven.

De Corsair 5000-kasten zijn momenteel te bestellen in drie verschillende smaken, elk in zwart of wit. Het 5000D-standaardmodel (164,99 dollar) heeft een dichte voorzijde, waar de 5000D Airflow-uitvoering (164,99 dollar) daar extra luchtintake biedt. De 5000X RGB (204,99 dollar) wordt alvast geleverd met drie rgb-casefans en voorziet ook de voorzijde van een extra paneel aan tempered glass.

Ook Gigabyte brengt meer PCIe 4.0-ssd’s uit

MSI bleek eerder deze week de grote nieuwkomer in ssd-opslag, maar ook de nieuwe concurrentie zat niet stil. Hardwarefabrikant Gigabyte bood weerwoord met hun tweede generatie PCIe 4.0-ssd’s voor gamers: de Aorus Gen4 7000s.

De 'zevenduizend' in de naam slaat hier hoogstwaarschijnlijk op de 7000 MB/s snelheid waarover de drive moet beschikken— net zo veel als MSI’s eerste ssd moet trekken. Gigabyte’s vernieuwde Gen 4-schijf beschikt over een snellere NAND-flashcontroller (à 1200 MT/s) en DDR4-caching.

Productafbeelding van de Gigabyte Aorus Gen4 7000s-SSD.

Waar MSI volumes tot 4 TB belooft, komt de Aorus Gen4 7000s in enkel 1 TB of 2 TB grootte. Wel lijkt Gigabyte gebruik te maken van een dunnere heatsink, waardoor de ssd volgens de fabrikant gemakkelijk ‘in alle m.2-sloten onder videokaarten’ zou moeten passen. Zit je niet om ruimte verlegen, dan rolt Gigabyte ook nog een optioneel koelblok uit, met twee heatpipes en een aanzienlijk ‘dikker’ profiel.

Gigabyte belooft in ieder geval vijf jaar garantie op de nieuwe Aorus Gen4 7000s-ssd’s, maar over precieze prijzen of releasedata werd nog niet gesproken.

ASUS verkleint ROG Strix GeForce RTX 3060

Geheel naar verwachting onthulde Nvidia in hun

Watch on YouTube

de nieuwe GeForce RTX 3060-videokaart, het nieuwste instapmodel voor de Ampere-generatie. Voor veel partnerfabrikanten betekende dat het bestaande RTX 3060 Ti-ontwerp van een nieuwe chipset wordt voorzien, maar ASUS ziet dat anders.

De nieuwe ASUS ROG Strix GeForce RTX 3060 is, ondanks de onveranderde looks en drie ventilatoren, een dikke centimeter dunner en korter dan het voorgaande model, aldus VideoCardz.

Productfoto van ASUS' nieuwe ROG Strix GeForce RTX 3060-videokaart.

ASUS’ nieuwe videokaart komt daarmee binnen op 2,7 slots aan dikte, waar de andere Strix-modellen in deze generatie richting 2,9 slots groeiden. De krimp blijft opmerkelijk: de RTX 3060 is tegenover de RTX 3060 Ti inderdaad ‘zwakker’ in rekenkernen en geheugenbus, maar dit goedkopere model bevat 4GB aan videogeheugen meer dan zijn duurdere broertje: 12 GB tegenover 8 GB aan GDDR6.

De RTX 3060 komt ondanks het grotere volume geheugen wel met een lichter tdp van 170 Watt tegenover 200 Watt. Hierdoor is voor de RTX 3060 van ASUS ook maar één enkele 8-pins stroomconnector voldoende, terwijl de RTX 3060 Ti daar twee van nodig heeft.

ASUS houdt precieze kloksnelheden en andere details van de nieuwe kaart nog even achter de hand, alsmede de prijs van dit nieuwe budgetmodel. De GeForce RTX 3060-videokaarten moeten volgens Nvidia ergens richting eind februari officieel lanceren.

Intel NUC 11-systemen bieden desktopprestaties in miniformaat

Snoeihard gamen zal je er niet snel op doen, maar toch zet Intel door met hun vernuftige NUC-computertjes. Op CES deed de processorfabrikant officieel de Tiger Lake-varianten van de mini-pc’s uit de doeken: de nieuweIntel NUC 11-serie. Deze reeks systemen komt als kant-en-klare minicomputer, drie grotere kits om verder aan te passen en als losse printplaat om helemaal zelf uit te bouwen.

Het minuscule moederbordje draait op elfde generatie Intel-processoren, reikend van Core i3- tot en met Core i7 vPro-modellen. Elk van de systemen zou geschikt zijn voor 24/7-gebruik, de één flink wat zuiniger dan de ander.

De mainstream-reeks (codenaam Tiger Canyon) opereert bijvoorbeeld prima op maximaal 40 Watt, ten opzichte van de 150 Watt van de reeks voor enthousiastelingen (Phantom Canyon). Binnen Phantom Canyon volgt ook het eerste NUC-systeem dat geleverd wordt met een discrete gpu; de Nvidia GeForce RTX 2060-videokaart.

Productfoto van het Intel NUC 11 Pro Enthusiast-systeem.

Vanaf de Core i5-processoren zijn de NUC’s standaard uitgerust met Intel Iris Xe-graphics, al is het altijd mogelijk om een externe gpu over de Thunderbolt 4-poort van het minisysteem aan te sluiten. In het geval van de grotere form factors is het daarnaast mogelijk om een extra 2.5-inch drive aan het systeem te koppelen of om die ruimte in te wisselen voor een paneel met meer I/O.

De Intel NUC 11-systemen moeten dit kwartaal nog lanceren. Over voorgestelde prijspunten is vooralsnog niets bekend.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Ik had ook nog de RTX 3080 met meer dan 10 Gb VRAM gemist

0
test

@LoGiCaL_PsYcHo Daar is gedurende CES 2021 niet enorm veel om te doen geweest, voor zover ik weet. Bij Nvidia ging het vooral om mobiele videokaarten en de RTX 3060-onthulling. Net voor de jaarwisseling zijn er bij o.a. ASUS wel wat RTX 3080 Ti-modellen uitgelekt die schijnbaar over 20 GB aan VRAM zouden beschikken. Dat hebben we toentertijd meegenomen in een Hardware Update.

0

Aanbevolen voor jou