Vroege benchmarks RDNA 2-smartphonechip zijn trager dan verwacht

Vroege benchmarks RDNA 2-smartphonechip zijn trager dan verwacht

Hoewel er nog reviewembargo's gelden over Samsungs nieuwe Galaxy S22-smartphone sijpelen de eerste benchmarks met de nieuwe 'system on a chips' door. De Exynos 2200-chip, die door AMD met een mobiele RDNA 2-gpu verrijkt is, gooit wederom geen hoge ogen.

De Galaxy S22-telefoon wordt, afhankelijk van regio, met Samsungs eigen Exynos 2200-chip voorzien, dan wel de Snapdragon 8 (Gen 1) van Qualcomm. De Turkse tech-recensent 

Watch on YouTube

wist aan beide verschillende S22's te komen en zette de twee tegenover elkaar in verschillende grafische benchmarks: GFXBench' Manhattan Offscreen, plus de standaard en 'extreme' editie van 3DMarks Wild Life.

In alle grafische beproevingen scoort de Snapdragon 8, met Adreno 730-gpu, significant hoger dan Samsungs eigen Exynos 2200. De nieuwe SoC van Samsung blijkt hoogstens 7 procent hoger te scoren dan het voorgaande model (Exynos 2100), ondanks de introductie van de gloednieuwe Xclipse 920-gpu, welke voor het eerst gebaseerd is op AMD's populaire RDNA 2-architectuur. 

Saillant detail: zowel de Snapdragon 8 als de Exynos 2200 zijn op hetzelfde 4 nm procedé van Samsung gebakken. Van een voorsprong aan de hand van transistordichtheid zou in essentie dus geen sprake kunnen zijn.

Benchmarkresultaten in GFXBench Manhattan Offscreen van verschillende smartphonechips, waaronder Samsungs nieuwe Exynos 2200 met grafisch component van AMD.
Benchmarkresultaten in 3DMark Wild Life van verschillende smartphonechips, waaronder Samsungs nieuwe Exynos 2200 met grafisch component van AMD.
Benchmarkresultaten in 3DMark Wild Life Extreme van verschillende smartphonechips, waaronder Samsungs nieuwe Exynos 2200 met grafisch component van AMD.

De benchmarks vormen een tweede kanttekening bij de eerste samenwerking tussen Samsung en AMD; de Geekbench-scores die vorig jaar al uitlekten, leken ook al lager uit te vallen dan de Exynos 2100. Deze nieuwe benchmarks zetten sindsdien weliswaar een stijgende lijn in, maar vooralsnog lijkt het alsnog niet alsof de Samsung-AMD-collaboratie het smartphonelandschap op zal schudden. Dat terwijl Samsung wel claimt dat de nieuwe SoC "console-kwaliteit graphics" biedt.

Tegelijkertijd kan de Exynos 2200 ook nog beperkt worden door het uitblijven van een laatste update, waarmee Samsung mogelijk een beter rendement uit de Xclipse 920-gpu kan halen. De Galaxy S22 (en daarmee Exynos 2200) verschijnt immers pas op 25 februari en de testembargo's zouden officieel nog moeten vervallen. Dat doet vermoeden dat er nog een patch voor de chip haalbaar is — zij het dan wel op nippertje voor release en ver ná het versturen van textexemplaren. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou