Volgende handheld van Ayaneo bevat 'next-gen AMD-kernen'

Volgende handheld van Ayaneo bevat 'next-gen AMD-kernen'

De eerstvolgende draagbare Windows-computer van Ayaneo wordt mogelijk op 28 december aanstaande onthuld. De Chinese start-up teasede daarbij de implementatie van een "nieuwe generatie" aan AMD-technologie.

Ayaneo lanceerde in 2021 al twee handhelds; Ayaneo 2021 (vanaf 925 dollar) en Ayaneo 2021 Pro (vanaf 1.215 dollar). Deze draagbare computers draaiden op respectievelijk AMD's Ryzen 5 4500U en de Ryzen 7 4800U — beide apu's uit AMD's Renoir-reeks, die inmiddels alweer achterhaald is.

Op onder meer Twitter kondigt Ayaneo de komst van de zogenaamde 'Ayaneo Next' aan, een draagbaar Windows-systeem met "ongekende innovaties" en "hoog presterende AMD-kernen". Verdere of specifiekere informatie en specificaties bleven uiteraard uit.

Onduidelijk is wat er precies met deze AMD-kernen bedoeld wordt. Mocht het reeds verschenen apu betreffen — waar Ayaneo wel vaker aan vasthoudt — dan zou de "volgende generatie" mogelijk kunnen wijzen op AMD's Cezanne-generatie. Gaat Ayaneo ditmaal een stapje verder, dan hebben we het mogelijk over onaangekondigde apu's uit de Rembrandt-reeks.

Omdat Ayaneo enigszins globaal spreekt over "kernen", bestaat er ook nog een kans dat de handheld niet per se zal draaien op een laptop-achtige Ryzen-chip. Zo draait ook Valve's Steam Deck op een unieke apu van AMD, die bestaat uit Zen 2-processorkernen en RDNA2-architectuur voor het grafische component. 

De vraag is vooral of nieuwkomer Ayaneo de draagkracht heeft om met AMD aan de tafel te zitten voor een geheel eigen chipset, net zoals Xbox, PlayStation en Valve — of dat het zich moet beroepen op traditionele laptophardware. Daarover horen we, op zijn vroegst, 28 december meer. De officiële webpagina voor Ayaneo Next is al ingericht, maar ontbreekt vooralsnog aan informatie.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Zo dan, daar laat zien dat Steam echt scherp aan de wind zeilt met hun prijs! En ik had bijna dit Chinese ding besteld, maar was te laat bij de eerste lichting. Hopelijk komt de Steamdeck echt in februari en zit ik bij de eerste lichting. Ik heb 's avonds net na half negen gepreorderd. Dual boot met Windows en ik kan eindelijk alles vanuit bed spelen!

0
test

@Chinco Zou me oprecht verbazen als Ayaneo een betere deal kan strikken dan Valve. Het gros van dit soort crowdfund-machines beroept zich op laptop-cpu's (en bijbehorende igpu's), waarmee de apparaten vaak alsnog duurder uitpakken dan een flinke console. Heb je de Steam Deck-website nog wel eens gecheckt met je account ingelogd? Mijn reservering was namelijk anderhalf uur later binnen en bij mij staat nu netjes "Q2 2022" als verwachte leverperiode. Hoop dat Valve daar binnenkort meer duidelijkheid in geeft, maar met een beetje geluk ben je eerder aan de beurt.

0
test

@TomKauw oh, goede tip. Bij mij staat ook Q2. En dat allemaal omdat de site overbelast was, ik was gelijk al bij de start aan het proberen te reserveren. Bah, ik had me ingesteld op februari, dit is wel een grote teleurstelling. Haalt de lol er wel een beetje af. Ik zou bijna annuleren... Bijna.

0

Aanbevolen voor jou