'Volgende generaties Intel Arc-gpu's gebruiken TSMC-chips'

'Volgende generaties Intel Arc-gpu's gebruiken TSMC-chips'

Volgend jaar Battlemage op 4 nm, Celestial op 3 nm in 2026

Intel zou in ieder geval de volgende twee generaties aan Arc-gpu's bouwen op procedés van het Taiwanese TSMC.

Dat claimen Taiwanese media, waaronder de Commercial Times, na het inzien van reserveringen en roadmaps bij veruit de grootste chipbakker ter wereld. 

Over precieze ordergroottes werd niet gesproken, maar een spreadsheet van TSMC stelt wel dat de Battlemage-generatie in de tweede helft van 2024 gebruik zal maken van het 4 nm procedé, gevolgd door Celestial in de tweede helft van 2026 met een bestelling voor 3 nm 'wafers'. 

Die vermeend gelekte informatie lijkt in lijn met Intels recente werkwijze rondom de eigen gpu-productie. De allereerste generatie Arc-producten, Alchemist, werd immers al gebakken op TSMC's N6-procedé (7 nm). In de aanloop naar die productie reserveerde Intel tevens al een bulk 3 nm wafers bij dezelfde chipbakker, waarvan destijds al vermoed werd dat die voor de nieuwe grafische chips ingezet zouden worden.

Chipgigant Intel is, in tegenstelling tot concurrenten als AMD en Nvidia, in staat om ook geheel zelf wafers te bakken, maar doet dit vooralsnog nauwelijks tot niet voor het gpu-segment. De voorlopige roadmap rondom de eigen procedés, die van 90 nm doorlopen tot 2 nm, lijkt vooralsnog vooral gericht op de productie van centrale processoren.

Sowieso lijkt Intels grafische segment enigszins te wankelen. Eind 2022 werd de nieuwe bedrijfsgroep voor gpu's alweer ontbonden en gereorganiseerd, niet veel later gevolgd door het vertrek van Raja Koduri, de man die Intels nieuwe grafische divisie in grote lijnen opzette en aanvoerde. 

Naar al het schijnt wil Intel de nieuwe Arc-productgroepen nog altijd doorzetten, maar het zal mogelijk nog even duren voordat het fijne daarover verhelderd wordt. Tot die tijd wachten we op de eerste officiële details rondom de Battlemage-generatie, alsmede een handvol potentiële 'Alchemist+'-producten.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou