Valve: 'AI mag voor ontwikkeling van Steam-games gebruikt worden'

Valve: 'AI mag voor ontwikkeling van Steam-games gebruikt worden'

Ontwikkelaars mogen echter geen assets gebruiken gebaseerd op bestaande IP

Valve heeft naar aanleiding van een recente Reddit-post diens houding wat betreft het gebruik van AI in game-ontwikkeling verduidelijkt.

Onlangs liet een ontwikkelaar weten dat zijn game niet op Steam gepubliceerd mocht worden van Valve, omdat er assets in zaten die door een AI gegenereerd zijn en - bedoeld of onbedoeld - teveel zouden leunen op bestaande IP van andere bedrijven. De ontwikkelaar zelf gaf toe dat hij (tijdelijk) door AI gegenereerde assets in zijn game had gebruikt.

Waar ontwikkelaars volgens de persoon in kwestie normaal binnen één of twee dagen een reactie van Valve krijgen wanneer men een game te koop wil zetten, duurde het ditmaal langer dan een week. "Het lijkt er dan ook op dat Valve nog geen standaard regeling voor met AI gegenereerde games heeft, en ik heb meerdere games online gezien die expliciet het gebruik van AI benoemen. Maar op dit moment lijkt (Valve) behoedzaam te zijn, en liever geen AI-content te willen publiceren. Pas dus op, ontwikkelaars."

Nadat de bovenstaande informatie voor de nodige discussies heeft gezorgd, heeft Valve nu aan websites als VGC een statement gegeven om duidelijk te maken dat het ontwikkelaars niet wil ontmoedigen om AI te gebruiken voor game-ontwikkeling. Het bedrijf laat weten dat het puur gaat om door AI gemaakte assets die teveel lijken op assets van andere bestaande games.

"We blijven leren over AI, de manieren waarop het in game-ontwikkeling gebruikt kan worden en hoe we het meenemen in ons keuringsproces voor games die gedistribueerd worden via Steam", zo schrijft Valve. "Onze prioriteit blijft om zoveel mogelijk van de games die we ontvangen te publiceren. De toevoeging van AI kan het soms moeilijker maken om te zien of een ontwikkelaar de benodigde rechten heeft om assets, waaronder beelden, tekst en muziek, te gebruiken." Valve maakt duidelijk dat het de verantwoordelijkheid is van ontwikkelaars "om de benodigde rechten te hebben om de game uit te kunnen geven".

"We weten dat deze technologie constant evolueert, en ons doel is niet om het gebruik ervan op Steam te ontmoedigen. In plaats daarvan werken we er aan om het onderdeel te maken van ons bestaand reviewbeleid. Ons reviewproces reflecteert de huidige wetten rondom handelsmerken, en bevat daarbovenop geen laag met onze mening. Ons proces verandert mee met de evolutie van deze wetten. We verwelkomen en moedigen innovatie aan, en AI-technologie zal nieuwe en spannende ervaringen binnen gaming gaan bieden. Ontwikkelaars kunnen deze AI-technologieën gebruiken in hun werk, zolang ze de juiste commerciële licenties hebben, en bestaande handelsmerken niet overschrijden."

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou