Unieke cpu uit Intel NUC 11 is nu ook in desktop te plaatsen

Unieke cpu uit Intel NUC 11 is nu ook in desktop te plaatsen

De Intel Core i7-11800H was ooit exclusief voor Intels eigen NUC 11-minicomputers, maar kan tegenwoordig ook in andervormige desktops afgenomen worden. Chinese hardware-fabrikant Maxsun onthulde gisteren een uniek HM570-moederbord, waarop de cpu direct meegeleverd wordt.

Maxsuns MS-Meterstone (HM570) is een ATX-moederbord waarop een van de weinige Tiger Lake-desktopprocessoren op 10 nanometer direct vastgesoldeerd wordt. De Intel Core i7-11800H is een achtkernige, tot 65 watt opgepompte laptopprocessor, die tot voor kort enkel in de zogenaamde "Beast Canyon" NUC 11-systemen aangetroffen werd.

Waar Intel de chip gebruikte als kern voor hun unieke eigen moederbordkaartjes, maakt Maxsun het mogelijk er een meer traditioneel systeem omheen te bouwen. De processor is, inclusief een hittespreider van koper en aluminium, geïntegreerd in het moederbord. Welke (actieve) koelers daarop werken — en hoe deze bevestigd dienen te worden — is momenteel lastig te achterhalen.

Close-up van de Intel Core i7-11800H nadat deze losgemaakt is van het Maxsun MS-Meterstone moederbord.

Het unieke moederbord behoudt wel de compatibiliteit met PCIe 4.0, zij het enkel voor een van de twee M.2-sloten. De PCIe-poorten zelf (x16, x4 en x1) zijn gelimiteerd tot Gen 3-ondersteuning en de twee DDR4-kanalen beperken zich standaard tot 2933 MHz — al zouden er overklokmogelijkheden op het moederbord aanwezig moeten zijn.

De Maxsun MS-Meterstone is vooralsnog enkel te koop bij Chinese retailer JD, waar de prijs 2899 yuan bedraagt. Omgerekend is dat circa 400 euro voor een moederbord, inclusief de unieke, achtkernige Intel-processor. Let wel op: buiten Azië worden de meeste Maxsun-producten nauwelijks tot niet verkocht.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Zo jammer dat de GPU's in die NUCs waardeloos zijn, anders had ik mijn midtower al lang vervangen.

0
test

@SuperDre Inderdaad! Heb een NUC op mijn slaapkamer, superfijn compact ding. Maar mijn normale desktop in de woonkamer blijft voorlopig nog.

0

Aanbevolen voor jou