'TGP van RTX 40-gpu's zou op kunnen lopen tot 850 watt'

'TGP van RTX 40-gpu's zou op kunnen lopen tot 850 watt'

Maar liefst twee betrouwbare ingewijden hebben zich uitgesproken over de stroomvereisten van de volgende generatie Nvidia-gpu's. Het nieuwe RTX 40-vlaggenschip zou TGP's van "450 tot 850 watt" kunnen vergen.

De geruchten in kwestie komen van @greymon55, later opgevolgd door @kopite7kimi. Beiden hebben in het recente verleden al vaker betrouwbare informatie naar buiten gelekt – meer dan eens over videokaarten.

Greymon55 claimt dat Lovelace aanstaande september al officieel moet verschijnen. Daarbij wordt verwacht dat de AD102-gpu, vermoedelijk de zwaarste chipset uit de Lovelace-generatie, met drie verschillende 'total graphics power'-voorschriften (TGP) komt. De wattages zouden 450, 650 en 850 watt bedragen, al zou het hier niet per se de "definitieve specificaties" betreffen.

kopite7kimi haakte in met ietwat afwijkende informatie, met evenals de benadrukking dat het om geruchten gaat. Volgens de tweede lekker van dienst zouden de stroomvereisten 450, 600 en 800 watt bedragen, voor respectievelijk de RTX 4080, RTX 4080 Ti en RTX 4090.

De verwachte wattages zijn (net als de precieze benaming van de gpu's) nog verre van definitief, laat staan bevestigd door officiële bronnen. Desalniettemin staan de twee lekkers momenteel bekend als integere stemmen in het circuit van hardware-lekkages. Kopite7kimi schatte de betrouwbaarheid van diens bronnen even later op "50/50".

Zeker de verwachting dat sommige gpu's mogelijk (ruim) boven de 600 watt stroomrendement vereisen, is opmerkelijk. De nieuwe generatie kaarten stappen met alle waarschijnlijkheid immers over op de nieuwe PCIe 5.0-stroomkabels, welke als nieuwe standaard voor zware, next-gen videokaarten bestempeld wordt. De nieuwe stroomkabel trekt echter maximaal 600 watt uit een voeding, wat alsnóg niet voldoende zou zijn voor sommige van de genoemde TGP's.

Nvidia zelf heeft nog geen officieel woord gerept over specificaties rondom de nieuwe Lovelace-gpu's. Sowieso dient in de huidige Ampere-generatie nog altijd de RTX 3090 Ti te lanceren, die sinds januari stilletjes uitgesteld lijkt te zijn.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

juist ja, en hoe ga je dat koel houden zonder water. Ik denk dat dat niet eens kan met luchtkoeling.

0

@oropher Er is meestal veel hype opbouw bij nieuwe kaartlijnen naar de aanloop van release. Bij de 3000 lijn kwam deze hype ook wel echt uit in tegenstelling tot launches vaak. Kan hier natuurlijk ook zo zijn maar zou het wel met een korrel zout nemen. Voor een videokaart die 650 of 850 watt trekt zou in essentie heel slecht zijn ondanks dat het supercool is omdat je er in principe 8k mee kan draaien of het VR triple A games in 1 keer haalbaar qua performance maakt.

0

Dus de volgende generatie trekt meer dan 1 pk ?

0
test

@ebiker Ligt eraan. Heb laatste tijd slecht bijgehouden hoeveel teraflops het gemiddelde paard trekt.

0

Aanbevolen voor jou