Specificaties van drie Alder Lake cpu's uitgelekt

Specificaties van drie Alder Lake cpu's uitgelekt

Een gebruiker van het Chinese internetforum href="https://www.zhihu.com/pin/1398908386876067840" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Zhihu</a> heeft een vermoedelijke lek over drie Alder Lake-processoren van Intel gepubliceerd. Daarbij werden belangrijke specificaties van drie overklokbare processoren genoemd.

De vermoedelijk gelekte afbeelding somt kloksnelheden, cache-grootte en stroomvereisten op voor de Core i9-12900K, Core i7-12700K en Core i5-12600K. Vooralsnog is dit de enige lek die Alder Lake-modellen bij naam noemt en ze van specificaties voorziet.

Bij elke cpu wordt ook gespecificeerd hoeveel P-kernen en E-kernen actief zijn — respectievelijk krachtige cores (Power) en kleinere kernen voor productieve efficiëntie (Efficiency). Deze hybride insteek is hoe Intel in de twaalfde Core-generatie hun 10nm SuperFin-procedé wil verbeteren. Oud Intel-klant Apple boekt al langer prima resultaten op hun eigen hybride M1-chip.

Lijst met specificaties van drie Intel Alder Lake-processoren.

De genoemde kloksnelheden steken voor elke cpu al hoger uit dan gelekte benchmarks eerder aangaven. Daar was mogelijk sprake van een zwakker prototype; deze reeks specificaties doelt hoogstwaarschijnlijk op de uiteindelijke resultaten. 

Wel onthulde de benchmark van twee maanden terug dat Alder Lake-processoren compatibel zijn DDR5-werkgeheugen. Daarover verstrekt de Chinese ingewijde geen zekerheid, net als de potentiële ondersteuning voor PCIe 5.0-interfaces. Qua socket lijkt Intel met deze generatie over te gaan op de nieuwe LGA1700-voet.

Een officiële verschijningsperiode voor de Alder Lake-processoren is nog onbekend. Als het meezit, kunnen de desktopmodellen (Alder Lake-S) eind dit jaar nog lanceren. Des te langer Intel de lippen stijf houdt, des te groter de kans dat de twaalfde Core-generatie pas ergens in 2022 aftrapt. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou