Snapdragon 8 Gen 2-chip ondersteunt WiFi 7 en AV1

Snapdragon 8 Gen 2-chip ondersteunt WiFi 7 en AV1

Qualcomm heeft de tweede generatie van diens Snapdragon 8-chip onthuld, met ditmaal ondersteuning voor onder andere WiFi 7 en AV1-decodering.

De zogeheten Snapdragon 8 Gen 2 wordt wederom gebakken op een 4 nanometer procedé, waarop een ingebakken cpu, gpu en Hexagon ai-accelerator verwerkt zitten. Twee ai-kernen kunnen gekoppeld worden aan de geïntegreerde sensorhub van de chip, die nu ook 'Always Sensing'-camera's ondersteunt.

Qualcomms eigen Kryo-cpu (64 bit, naar Arm Cortex X3-standaard) klokt maximaal 3,2 GHz en bestaat ditmaal uit een primaire rekenkern, 4 Performance-kernen (2,8 GHz) en 3 Efficiency-kernen (2,0 GHz). 

Vooralsnog lijkt het grafische component, de Adreno-gpu, weinig tot niet geïnnoveerd te zijn ten opzichte van de Gen 1-voorganger. Wel zou de gpu volgens Qualcomm tot 25 procent beter moeten presteren, waarschijnlijk voor het merendeel te danken aan de upgrade in de centrale processor. 

Watch on YouTube

Onder de 'Snapdragon Elite Gaming'-noemer belooft Qualcomm desalniettemin een nieuwe standaard voor smartphone-gaming te introduceren. Daarbij wordt ook real-time raytracing genoemd als een belangrijke pijler, al deelt de chipgigant geen benchmarks of andere meetbare beloftes. Wel zou dit de eerste Snapdragon-chip zijn met ondersteuning voor de Vulkan 1.3-api en het MetaHumans-raamwerk van Unreal Engine 5.

Real-time raytracing is niet geheel nieuw in het smartphone-landschap, al blijft het relatief uniek. De Exynos 2200-chip van Samsung werd eerder dit jaar op de markt gezet, inclusief RDNA 2-component van AMD. Diezelfde chip kwam ook net iets eerder met ondersteuning voor AV1-videocodering.

Los van prestaties en compatibiliteit introduceert Qualcomm met deze Snapdragon ook een eigen 'Game Post Processing Accelerator', die games van een extra laag effecten kan voorzien. Ook hiervan werd geen concreet voorbeeld gedeeld, maar Qualcomm meent dat de technologie het toepassen van bokeh-effecten en bewegingsonscherpte tot circa 75 procent efficiënter kan toepassen dan voorheen.

Met het onthullen van de system-on-a-chip (SoC) zelf werden nog geen smartphones onthuld die over zullen stappen op de Snapdragon 8 Gen 2. Qualcomm liet daarentegen wel weten dat verschillende merken de nieuwe SoC binnenkort zullen implementeren, waaronder Asus' Republic of Gamers, OnePlus, Oppo, Motorola en Sony. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

wow, lijken wel pc specs. Het zou een uitvinding zijn dat je je telefoon aan een dock kunt hangen en em als pc zou kunnen gebruiken.

0
test

But will it run Crysis?! Nog even en dat wordt de norm :)

0

Aanbevolen voor jou