Samsung werkt aan GDDR7-geheugen op 36 Gbps

Samsung werkt aan GDDR7-geheugen op 36 Gbps

De chipdivisie van Samsung heeft kenbaar gemaakt welke innovaties op de planning staan, waaronder GDDR7-geheugenmodules.

Dat kondigde Yong-In Park aan op de Samsung Tech Day 2022, een jaarlijkse conferentie die vandaag, voor het eerst in drie jaar, weer fysiek plaats kon vinden in San Jose. Aldaar liet het bedrijf weten actief te werken aan het zogeheten 1b-DRAM: geheugenchips op een procedé kleiner dan 12 nanometer. De massaproductie staat op de planning voor 2023.

12 nanometer heeft voor geheugenchips een lange tijd als technische barrière kenbaar gestaan. Samsung hoopt daar doorheen te prikken met nieuwe architecturen en materialen, waaronder een mogelijke overstap op High-K, in plaats van het traditionele silicium. De verwachting is dat die innovaties Samsung ook verder dan 10 nanometer moeten brengen.

Als voorbeelden betreffende toepassingen van de nieuwe technologie stipte Samsung nieuwe DRAM-producten aan. Daaronder vallen 32 GB grote DDR5-modules en LPDDR5X op 8,5 Gbps bandbreedte, maar ook de introductie van GDDR7. Vooral dat laatste moet innovaties in datacenters, servers en gaming mogelijk maken.

Samsung noemde vooralsnog geen partners voor de nieuwe geheugenchips. In het geval van gaming wordt Samsungs GDDR-geheugen momenteel ook niet door de grote partijen afgenomen. Zowel Nvidia als AMD, de twee voornaamste gpu-fabrikanten, nemen momenteel hun GDDR6(X)-geheugen af bij concurrent Micron. 

Momenteel lijkt GDDR6-geheugen af te toppen op een bandbreedte van 21 Gbps, de recordsnelheid die Nvidia introduceerde met de RTX 3090 Ti en waarmee de zwaardere RTX 40-modellen ook te koop lopen. Samsung meent dat het huiseigen nieuwe GDDR7 bandbreedtes tot en met 36 Gbps haalbaar maken. 

Los van nieuwe geheugenchips voorziet Samsung ook vooruitgang in de V-NAND-opslagchips. Na acht generaties aan groei in NAND-ssd's werkt Samsung momenteel aan NAND-modules die op zichzelf al 1 terabyte aan gestapelde opslag bieden; die moeten voor het eind van het jaar wereldwijd beschikbaar zijn. 

Nog voor 2030 verwacht Samsung zeker duizend V-NAND-lagen op elkaar te kunnen stapelen, in de hoop de data-intensieve groei van de wereldwijde maatschappij bij te benen. 

Wat betreft opslag bracht Samsung nog geen grootste aankondigingen rondom (consumenten-)ssd's op de PCIe 5.0-interface. Wel toonde het bedrijf de experimentele nieuwe PM9C1a, een DRAM-loze ssd die optioneel op PCIe 5.0 zou kunnen opereren.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou