Samsung verlengt samenwerking met AMD voor Exynos-chips

Samsung verlengt samenwerking met AMD voor Exynos-chips

Na nota bene het verlies van de Exynos 2200

Samsung en AMD zetten hun samenwerking op het gebied van smartphone-gpu's voort, voor in ieder geval "meerdere generaties".

De twee techgiganten sloegen anno 2019 de handen voor het eerst ineen. Die samenwerkingsovereenkomst leidde ruim twee jaar later tot de massaproductie van de Samsung Exynos 2200, een system-on-a-chip (SoC) voor smartphones, compleet met een Xclipse 920-gpu op de door AMD vervaardigde RDNA 2-architectuur. Met de nieuwe igpu was de Exynos 2200 de eerste SoC met ondersteuning voor onder meer hardware-gedreven raytracing.

De in samenwerking ontwikkelde SoC kwam en ging. Meerdere van de Galaxy S22-smartphones werden met de chip uitgerust, maar qua prestaties dolf de Exynos 2200 al snel het onderspit tegenover de concurrentie van marktleider Qualcomm. De huidige reeks Samsung Galaxy S23-apparaten gebruikt, niet voor niets, exclusief nieuwe Snapdragon-chips van Qualcomm — Exynos is momenteel nergens te bekennen op Samsungs eigen vlaggenschepen.

Blijkbaar heeft de vlotte ondergang van de Exynos 2200 in ieder geval Samsung niet afgeschrikt, met het oog op een doorlopende samenwerking. AMD liet gisteren per persbericht weten dat de twee partijen een nieuwe overeenkomst hebben gevormd, waarin AMD wederom rendementsrijke Radeon-architecturen zal verlenen aan Samsungs mobiele Exynos-portfolio.

Beide partijen spreken vooralsnog niet over de beoogde lengte van de samenwerking. David Wang, vicevoorzitter van AMD's grafische Radeon-divisie, stelde wel dat Samsung de chipgigant "voor meerdere [Exynos-]generaties gekozen" zou hebben. Vermoedelijk heeft Samsung meerjarige plannen voor  meer nieuwe Exynos-chips, waarbij AMD zich de komende tijd zal ontfermen over de grafische prestaties.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou