Samsung kondigt Exynos 2200-SoC met RDNA 2-gpu officieel aan

Samsung kondigt Exynos 2200-SoC met RDNA 2-gpu officieel aan

Samsung heeft diens nieuwe smartphone-SoC, href="https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/exynos/products/mobileprocessor/exynos-2200/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Exynos 2200</a>, officieel uit de doeken gedaan. De eerste mobiele chipset met een gpu-component van AMD zou momenteel in massaproductie verkeren.

Onder het Exynos-vaandel heeft Samsung al meerdere chipsets voor smartphones, tablets en wearables geproduceerd, maar de Exynos 2022 kenmerkt zich middels de nieuwste samenwerking. Het eerste 4 nm EUV-procedé van Samsung komt met een component waar AMD diens populaire RDNA 2-architectuur op heeft gebakken. 

De samenwerking tussen Samsung en AMD lekte al gedurende een vroege besprekingsfase uit, later gevolgd door officiele signalen en uiteindelijk meer geruchten over codenamen en beschikbare procedés. Inmiddels lijkt Samsung de gpu niet 'Voyager' te willen noemen; het mede door AMD afgebakken grafische component heet blijkbaar 'Samsung Xclipse'.

De Samsung Xclipse-reeks trapt af met de zogenaamde Samsung Xclipse 920, de eerste mobiele RDNA 2-gpu op 5 nm. Over kloksnelheden, rekenkernen of benchmarks werd nog niet gesproken, maar Samsung belooft wel dat gpu in staat is om hardware-gedreven raytracing en variabel verspreide shading (VRS) te introduceren op draagbare systemen.

Specificatie-overzicht van de Exynos 2200-chipset van Samsung.

In Samsungs initiële aankondiging lijkt AMD direct aan te geven dat de samenwerking niet bij enkel deze SoC zal blijven. "Samsungs Xclipse-gpu is het eerste resultaat van meerdere geplande generaties van RDNA 2-graphics op Exynos-chipsets", aldus Davind Wang, vicevoorzitter van de Radeon-groep binnen AMD. Mogelijk heeft de chipgigant meer plannen om gpu's aan smartphones te leveren.

Los van het unieke grafische gedeelte van de Exynos 2200 is de SoC opgebouwd als octa-core van Arm's v9-kernen. Die cpu-kernen zijn weer onderverdeeld als een enkele, grote Cortex X2-kern, drie middenweg Cortex A710-kernen en vier kleinere en stroomefficiëntere Cortex A510-kernen.

Samsungs nieuwste SoC biedt daarnaast ondersteuning voor allerlei technologieën die men verwacht van de huidige, high-end smartphones. Denk aan ondersteuning voor LPDDR5-geheugen, 4k-output tot 120 hertz (of QHD+ tot 144Hz), camera-opnames tot 200 megapixel, een 5g-antenne en een eigen ai-module.

Per persbericht liet Samsung weten dat de Exynos 2200 momenteel "in massaproductie" zou zijn; preciezere data bleef uit. Recentelijk deden geruchten de ronde dat het afbakken van de SoC om een mysterieuze reden stroef zou verlopen, maar daarover bood Samsung noch AMD verdere verklaring.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

We zijn inmiddels het station (allang) gepasseerd waar we kunnen zeggen: "but will it run Crysis on mobile!" Echt bizar waar we tegenwoordig zijn met rekenkracht.

0
test

@NrFive Ik ben oprecht benieuwd of dit inderdaad Crysis zou kunnen draaien. Van kloksnelheden of relatieve verhoudingen tot pc-apparatuur weten we nog niets, dus het is nog 'out there'. In het verleden hebben mensen wel eens wat Arm-apparaten omgeknutseld om Crysis te draaien, maar echt speelbaar zou ik de resultaten niet noemen. Zou tof zijn als dat kantelpunt voor smartphones/tablets nu daadwerkelijk dichtbij komt.

0
test

@TomKauw als ik kijk naar de M1 SoC van Apple (op iPad Pro) dan kan die dus al Divinity Original Sin 2 draaien. We gaan aardig de goede kant op zou ik zeggen :)

0

Aanbevolen voor jou