Samsung 990 Pro-ssd nu ook als PCIe 5.0-schijf gekeurd

Samsung 990 Pro-ssd nu ook als PCIe 5.0-schijf gekeurd

PCI-SIG, het consortium dat over de PCI-interfaces gaat, heeft een Samsung 990 Pro-ssd gekeurd voor compatibiliteit met PCIe 5.0.

Dezelfde reeks NVMe-ssd's dook recentelijk al op in een Zuid-Koreaans tech-register. Destijds verwees een modelnummer al naar een mogelijke overstap op de PCIe 5.0-interface; bij PCI-SIG wordt dat vermoeden onderstreept. 

Op de integrator-lijst van PCI-SIG blijkt de Samsung 990 Pro-lijn nu goedgekeurd voor PCIe 5.0-gebruik over x4-banen, wat staat tot een maximale bandbreedte van 32 GT/s. De consumentenschijf voegt zich bij Samsungs drie PM1743-ssd's, welke voorheen al verschenen als add-in-kaarten voor datacenters en professionele systemen.

Overzicht van Samsungs PCIe 5.0-ssd's, welke door PCI-SIG gekeurd zijn voor hun Gen 5-compatibiliteit.

PCI-SIG keurt enkel de compatibiliteit met specifieke PCI-interfaces, niet de mogelijke volumes, daadwerkelijke snelheden of fysieke grootte van componenten. De eerdere verschijning in het Koreaanse register voorspelt echter wel een 1 TB en 2 TB model van de Samsung 990 Pro, om mee te beginnen. Of de voorheen geprefereerde M.2-2280-vorm terugkeert, is nog onbekend. 

Een precieze releaseperiode of verwachte adviesprijs blijft evenals uit. Naar al het schijnt is Samsung, naast Phison, een van de eerste opslagfabrikanten die PCIe 5.0-schijven aan de man brengt. De ssd-fabrikanten dienen daarmee wel AMD en Intel af te wachten, die vooralsnog geen publieke plannen hebben voor de eerste compatibele moederborden. Een enkele lek meent wel dat AMD's eerste voor PCIe 5.0-geschikte hardware, waaronder Ryzen 7000-cpu's en X670-moederborden op 15 september lanceert.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou