Samsung 990 Pro PCIe 5.0-ssd's duiken op in Koreaans register

Samsung 990 Pro PCIe 5.0-ssd's duiken op in Koreaans register

Samsung heeft twee nieuwe 990 Pro M.2-ssd's geregistreerd bij het Zuid-Koreaanse radio-onderzoeksbureau.

De twee nieuwe producten zijn publiekelijk in te zien op het webregister van de zogeheten RRA. Het Zuid-Koreaanse register houdt allerlei uiteenlopende technologische producten bij; vaak worden producten enige tijd voor hun verschijning al geregistreerd. 

Met Samsungs registratie van de "MZ-V9P2T0" en "MZ-V9P1T0" serienummers lijkt de komst van een nieuwe generatie Pro-ssd's verzekerd. De reeds verschenen Samsungs 980 Pro (1 TB) werd immers als "MZ-V8P1T00" gedefinieerd. Met wat puzzelwerk is te herleiden dat Samsung voorbereidingen treft voor een potentiële 990 Pro-ssd, met 1 TB en 2 TB aan opslagvolume.

Voor Samsung kenmerken de schijven niet de eerste overstap op de PCIe 5.0-interface. Eind 2021 demonstreerde Samsung al de PM1743: PCIe 5.0-opslagkaarten tot 15 TB, vooral bedoeld voor de professionele sector. Destijds claimde Samsung dat de nieuwe ssd's snelheden tot 13 GB/s (random read) en 2.500K (IOPS) ondersteunen. 

In tegenstelling tot de meeste ssd-fabrikanten maakt Samsung, in ieder geval voor de komende generatie ssd's, gebruik van een huiseigen geheugencontroller. Dat lijkt een 'hot topic' te gaan worden, gezien de controller-eenheden op PCIe 5.0-schijven behoorlijk heet op zouden lopen. Onduidelijk is nog hoe Samsung daarin presteert, laat staan of de fabrikant mogelijk ook over moet stappen op efficiëntere koeling, zoals de recentelijk onthulde dampkamer van Teamgroup.

Met de RRA-registratie liggen de nieuwe Pro-ssd's van Samsung in het verschiet, maar niets is zeker — niet alle registraties worden gevolgd door (massa)productie. Desalniettemin staat Samsung er wel om bekend om als een van de eersten producten in nieuwe generaties te lanceren. De eerste PCIe 5.0-schijven verschijnen hoogstwaarschijnlijk eind 2022, wanneer ook de eerste compatibele moederborden en processoren hun intrede doen. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou