Sample van Intel Core i9-13900K klokt tot 5,5 GHz

Sample van Intel Core i9-13900K klokt tot 5,5 GHz

Op Chinese hardware-fora zijn meerdere prototypes van Intels nieuwe Core i9-13900K-processor uitgelekt, waarvan de laatste ook met single-core boost-frequenties op 5,5 GHz.

Zowel het beeldmateriaal als verschillende CPU-Z-specificaties lekte uit via Chiphell-gebruiker Lordzzz (opgepikt via @9550pro). De forumbezoeker zou aan zowel een allereerste sample van de Core i9-13900K zijn gekomen — welke nagenoeg nutteloos blijkt — alsmede een derde iteratie met veelbelovende specificaties. Het weergegeven TDP van 125 watt lijkt te onderstrepen dat dit het overklokbare K-model betreft.

De derde 'engineering sample' (ES3) bereikt met een single-core boost op de grotere P-kernen frequenties van 5,5 GHz. In multi-core kunnen de acht grote kernen in ieder geval 5,3 GHz bereiken. CPU-Z vermeldt daarbij scores van +880 (single-thread) en +15.000 (multi-thread), aanzienlijk hoger dan Intels vorige octa-core vlaggenschip, de Core i9-12900K(F).

Van de CPU-Z-scores werd helaas geen bewijsmateriaal gedeeld, maar de genoemde resultaten voorspellen mogelijk veel goeds. Als Intel inderdaad deze frequenties en scores op een prototype kan klokken, staat dat waarschijnlijk tot een nog betere opbrengst in de daadwerkelijke massaproductie. 

Intels Raptor Lake-processoren maken dit jaar nog een opwachting; volgens recente geruchten kan de generatie al in oktober aftrappen. De nieuwe processoren maken gebruik van dezelfde LGA1700-socket als Alder Lake, alsmede hetzelfde Intel 7-procedé (10 nm Enhanced SuperFin). De E-kernen blijven ten opzichte van Alder Lake op dezelfde architectuur draaien, terwijl de P-kernen (tot acht stuks) overgeheveld worden naar de zogenaamde Raptor Cove-architectuur.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou