'Ryzen 7000-cpu's ondersteunen alleen DDR5-geheugen'

'Ryzen 7000-cpu's ondersteunen alleen DDR5-geheugen'

Volgens nieuwe berichtgeving ondersteunt AMD's volgende AM5-socket in combinatie met Ryzen 7000-processoren alleen DDR5-geheugen.

De claim komt van Tom's Hardware, in een reportage over AMD's nieuwe processoren en moederborden. Volgens het verslag "wijzen alle signalen" op een volledige overstap op DDR5 met de introductie van de eerste Zen 4-producten. AMD beloofde begin dit jaar nog dat de Ryzen 7000-cpu's en de bijbehorende AM5-socket nog in 2022 staan te lanceren.

AMD onderstreepte bij de onthulling van het AM5-platform al dat DDR5-compatibiliteit onderweg was. Vooralsnog was onduidelijk of DDR4-ondersteuning optioneel mogelijk bleef, maar volgens de berichtgeving gaat dat in ieder geval niet op voor de Ryzen 7000-processoren.

Daarnaast wordt ook verwacht dat selecte AM5-moederborden op dubbele ASMedia-chipsets zullen draaien, gebakken op TSMC's 6 nm procedé. De dual-chipset zou daarbij exclusief zijn voor het X670-platform, waar de goedkopere B650-moederborden nog steeds op een enkele chip draaien. Elke chip zou 8 PCIe 4.0-banen, 4 SATA-poorten en "een boel" USB-poorten aan moeten sturen. 

PCIe 5.0-ondersteuning werd door AMD reeds bevestigd voor de AM5-socket, maar daarover blijft nog veel onduidelijk. Volgens Tom's Hardware hangt het van de precieze Ryzen 7000-cpu af of PCIe 5.0-banen vrijgemaakt worden. Vooralsnog is PCIe 5.0-hardware nagenoeg niet in omloop, waar de nieuwe generatie DDR5-geheugen al breder vertegenwoordigd is op de markt.

AMD heeft sinds begin dit jaar weinig woorden vuilgemaakt aan de komst van de  eerste Zen 4-producten. Wel liet de chipgigant doorschemeren "hoge ogen te gooien" in DDR5 overclocking op het nieuwe moederbordplatform.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou