RX 7900 XT is mogelijk eerste videokaart op PCIe 5.0-interface

RX 7900 XT is mogelijk eerste videokaart op PCIe 5.0-interface

Als we AMD's eigen patches mogen geloven, is een potentiële Radeon RX 7900 XT mogelijk het eerste (consumenten)component op de PCIe 5.0-interface.

AMD is sinds vorige week actief met het voorbereiden van verschillende open-source initiatieven op de komst van een nieuwe generatie videokaarten. Daarbij worden nieuwe gpu's onder een mysterieuze 'gfx11'-noemer geplaatst, maar alles wijst daarbij op de eerste videokaarten uit de RDNA 3-generatie, ook wel Radeon RX 7000 genoemd.

Hardware-ingewijde @Kepler_L2 speurt tussen de geüpdatete tekst naar aanwijzingen over specificaties — en meent nu achterhaald te hebben dat het RDNA 3-vlaggenschip overstapt op de PCIe 5.0 x16-interface. De Twitteraar spreekt specifiek over de Navi 31-gpu; met alle waarschijnlijkheid vormt die chip de basis voor een potentiële Radeon RX 7900 XT, later dit jaar. 

De overstap zou daarbij puur Navi 31 betreffen; de lichtere Navi 32- ('RX 7700 XT') en Navi 33-gpu's ('RX 7600 XT') blijven hoogstwaarschijnlijk bij de vertrouwde PCIe 4.0-interface.

Mocht AMD inderdaad ambities met de nieuwe interface doorzetten, dan pakt het rode team de primeur met een eerste consumentenproduct op PCIe 5.0. Concurrent Nvidia heeft weliswaar al een GH100-gpu voor datacenters met PCIe 5.0-ondersteuning gelanceerd, maar de eerstvolgende Ada Lovelace-videokaarten voor gamers (RTX 4000) zouden de interface voorlopig links laten liggen, zo werd recentelijk geclaimd.

De generatieve PCIe-interface zegt weinig over de kracht van een component en meer over de bandbreedte tussen hardware in het systeem. Een x16-interface op PCIe 4.0 kan in totaal een bandbreedtre van circa 64 GB/s onderhouden. Op PCIe 5.0 is de interface in staat om dat op te schalen tot 128 GB/s. 

Echt broodnodig is de overstap misschie nog niet, maar AMD maakt aanstalten om tijdig mee te gaan met de trends. Met de introductie van de eerste Zen 4-processoren (Ryzen 7000) eind 2022 zet de chipgigant een nieuw platform op voor, met ondersteuning voor PCIe 5.0, alsmede DDR5-geheugen

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou