'RTX 4060 Ti met 16 GB geheugen verbruikt 5 watt meer'

'RTX 4060 Ti met 16 GB geheugen verbruikt 5 watt meer'

Videokaart lijkt verder identiek aan verwacht 8 GB-model

Volgens een nieuwe reeks geruchten bereidt Nvidia alsnog een RTX 4060 Ti met 16 GB videogeheugen voor, welke slechts 5 watt meer verbruikt.

Dat claimt het doorgaans betrouwbare VideoCardz, die ditmaal verder geen specifieke bronnen aanhalen. De website stelt dat Nvidia weliswaar plannen en specificaties klaar heeft liggen voor een RTX 4060 Ti met 16 GB, maar de gpu is nog niet gereed om verscheept te worden. De details zouden vooral het concept van een nieuw product betreffen, waarvan Nvidia nu informatie deelt met partners.

Ondertussen is het 'originele' RTX 4060 Ti-model met 8 GB aan geheugen, evenals onaangekondigd, zo goed als klaar om gelanceerd te worden. De videokaarten werden in de voorgaande weken al gespot bij onder meer systeembouwers en wereldwijde retailers

Rondom het definitieve uitlekken van de 8 GB aan videogeheugen ontstond wel enige kritiek op Nvidia's keuze. Menig pc-gamers claimt dat 8 GB zo langzamerhand wel wat weinig zou zijn voor moderne games, zeker voor een kaart die de komende jaren een middensegment moet bedienen. Mogelijk werd om die reden alsnog een 16 GB-model opgeworpen vanuit Nvidia.

VideoCardz meent dat de twee RTX 4060 Ti-opties verder nagenoeg identiek aan elkaar zullen zijn. Beide kaarten komen met dezelfde hoeveelheid van 4352 CUDA-kernen, gebakken op TSMC's 5 nm en een 128-bits geheugenbus. Wel zou het 16 GB-model dus iets meer kunnen verbruiken; de TDP's bedragen 165 watt tegenover 160 watt. 

Qua chipset maken beide RTX 4060 Ti's gebruik van dezelfde basis: Nvidia's AD106-gpu. Het eerder te verschijnen model met 8 GB aan VRAM draait op de AD106-350-variant, waarbij de 16 GB-optie op de AD106-351-chipset zou draaien. 

Van de RTX 4060 Ti met 8 GB aan geheugen wordt nog altijd verwacht dat deze richting 24 mei officieel onthuld moet worden, gevolgd door een spoedige lancering. Volgens de bronnen van VideoCardz moet de RTX 4060 Ti met 16 GB rond de tweede helft van juli volgen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

De 8GB versie is echt een grote fail, alleen de 16GB versie had uitgebracht moeten worden. Teveel modellen is ook niet goed voor de consument.

0

@SuperDre 8GB is prima voor mid range game systemen. Iedereen die elkaar maar na loopt te praten op internet over hoe het te weinig geheugen is, niet iedere kaart is gemaakt voor 1440p of 4K. De meeste mensen(laatste steam survey zei 60%) speelt nog gewoon op 1080p, waarom 8GB voor bijna alle games met bijna alle settings gewoon goed genoeg is. Als je op 1440p of 4K wil gamen moet je sowieso geen 4060 kopen dus ik zie het probleem niet.

0
test

@burningcactus je wil ook wel dat je kaart ook maar enigszins een beetje toekomstgericht is. 8gb is echt wel erg karig.

0
test

@burningcactus 12GB had het minimum moeten zijn voor de 4060ti, 8GB zou voor de 4050 moeten zijn. en 16GB had het minimum moeten zijn voor de 4070. Dit heeft niets met na lopen praten.

0
test

@burningcactus Je hebt zeker een punt, maar ik denk dat het ook te maken heeft met de balans tussen verwachting en beloftes. De xx60-gpu's werden drie generaties terug ook al op de markt gezet als 1080p-kaarten. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en vele euro's duurder af, dan is het toch raar dat je maar net 1080p kan klokken in The Last of Us met zo'n gloednieuwe gpu? Lijkt me een goede zaak dat Nvidia hier (later) nog een 16 GB-variant van aflevert, maar ze houden er wat aparte VRAM-voorstellen aan over. AMD lijkt dat toch iets duidelijker af te handelen.

0

@TomKauw Ik snap dat mensen het zo zien, maar de 4060 is, prijs even daar gelaten, altijd als medium range kaart neer gezet. Een 4060 kan games van 2 jaar terug natuurlijk prima op high aan, maar nieuwe games hebben weer hogere systeem eisen dus zijn moderne games door de nieuwste xx60 vooral op medium settings te spelen. Overigens ligt een groot deel van het probleem ook bij de verschrikkelijke optimalisatie van developers. Door het toegenomen geheugen van de nieuwe generatie consoles heb ik het idee dat veel developers texture optimalisatie maar ff laten voor wat het is, en daar hebben 8GB kaarten onder te lijden.

0

Aanbevolen voor jou