RTX 40-videokaarten draaien waarschijnlijk niet op PCIe 5.0

RTX 40-videokaarten draaien waarschijnlijk niet op PCIe 5.0

Een vaker betrouwbaar gebleken hardware-ingewijde claimt dat Nvidia's volgende RTX 40-videokaarten bij de PCIe 4.0-interface blijven.

De claim komt van @kopite7kimi, bekend van veel correcte voorspellingen rondom videokaarten. In een recente tweet over Nvidia's volgende vlaggenschip-gpu, de AD102, stelt de ingewijde dat deze over PCIe 4.0-interface zal draaien.

Van het topmodel in Nvidia's Ada Lovelace-reeks is reeds bekend dat het gebruik zal maken van de nieuwe PCIe 5.0-stroomconnector. Daarmee kunnen de videokaarten op 600 watt voeding rekenen, over slechts één 12-pins connector. De overstap op de nieuwe kabel werd al geïntroduceerd met de recente verschijning van de RTX 3090 Ti.

De reden voor Nvidia om (nog) niet over te stappen op de PCIe 5.0-interface ligt enigszins voor de hand: de moederborden zijn nog niet bepaald in omloop. Zowel Intel als AMD bereiden momenteel een overstap op de nieuwe interface voor, maar die verschijnt mogelijk later dan Nvidia's RTX 40-generatie. Van Nvidia wordt verwacht dat Ada Lovelace eind dit jaar aftrapt — rond diezelfde tijd moeten ook meer platformen met PCIe 5.0-ondersteuning volgen.

kopite7kimi claimde eerder al dat de rekenkernen van de AD102-gpu minder simpel opgebouwd zijn dan men tot dusver dacht. Hoe dat precies anders zou zijn, wordt niet verhelderd, maar mogelijk experimenteert Nvidia met een efficiëntere indeling van diens CUDA-clusterss.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

In principe is PCIE 3.0 nog steeds voldoende, enige is dat je dan met een oud moederbord zit, maar qua bandbreedte zou je dat pas merken op hele hoge framerates die je toch niet haalt op een oud moederbord/CPU.

0

Aanbevolen voor jou