RTX 3060 met GDDR6X-geheugen duikt op

RTX 3060 met GDDR6X-geheugen duikt op

De Slowaakse tak van Lenovo meent een RTX 3060-videokaart te hebben met GDDR6X-geheugen, in plaats van het traditionele GDDR6.

Enkele dagen geleden dook bij Nvidia zelf al een RTX 3060 Ti op met (GDDR6X-geheugen, via de Britse webwinkel. Inmiddels lijkt Lenovo Slowakije wetenschap te hebben van eenzelfde soort upgrade, zij het ditmaal voor de reguliere RTX 3060. 

Opvallend is wel dat het volume van het geheugen wel identiek blijft: 12 GB aan GDDR6X, waar de vermeende upgrade van het Ti-model maar 8 GB aan GDDR6X betreft. Ondanks de verhoogde snelheid en bandbreedte van de nieuwe geheugenmodules, blijft het TGP onveranderd: 170 watt, aldus Lenovo. Ook de maximale kloksnelheid van de gpu is met 1780 MHz ongeroerd gebleven. 

Screenshot van de Slowaakse Lenovo-webwinkel, waar een RTX 3060-videokaart aan wordt geboden met GDDR6X-geheugen, in plaats van het voor de kaart gebruikelijke GDDR6.

De verwachting zou stellen dat deze revisie iets meer verbruikt dan de GDDR6-voorganger, maar dat blijkt hier dus niet het geval. Mogelijk betreft het noemen van GDDR6X-geheugen een opmerkelijk typfout, al staat "GDDR6X" meermaals in de specificaties en promotionele teksten. 

Heel zeker is de komst van een 'nieuwe' RTX 3060 nog niet, maar Lenovo's noemen van het GDDR6X-geheugen is toevallig wel in lijn met andere geruchten en lekken. Sowieso wordt de gpu vanuit Nvidia zelf nog iets langer ondersteunt; met het onthullen van de nieuwe RTX 40-videokaarten werd nog geen regelrechte vervanging voor Nvidia's lagere prijssegment aangekondigd. Vanuit Nvidia vormt de RTX 3060 voorlopig nog een onderdeel van de actieve portfolio.

Update: zowel de RTX 3060 als RTX 3060 Ti met GDDR6X-geheugen zijn verwijderd van hun respectievelijke webwinkels. Op eBay, Newegg en andere derde partijen wordt in ieder geval de RTX 3060 nog aangeboden met GDDR6X. Vooralsnog heeft geen enkele van de betrokken partijen een officiële respons gegeven op het noemen van GDDR6X-geheugen voor Nvidia's lagere segment.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Volgens Tweakers is dit inmiddels al aangepast en betrof het een typfoutje.

0
test

@Riyakuya Dat ging hoofdzakelijk over de RTX 3060 Ti met GDDR6X. Die is inderdaad weer weggehaald van de Britse webwinkel; inmiddels geldt dat overigens ook voor deze RTX 3060, zie ik net. Ik kan alleen nog nergens statements vinden van Scan/Lenovo/Nvidia dat dit inderdaad echt een tweetal typo's betrof. Zeker gezien de recente geruchten over refreshes met GDDR6X zou het nog altijd een foutje van een andere aard kunnen zijn. Zal even wat extra context aan dit nieuwtje toevoegen, maar houd het voorlopig nog even in de gaten wat betreft respons vanuit de instanties in kwestie.

0

Aanbevolen voor jou