RTX 3060-chip gelekt; AMD belooft grotere voorraad videokaarten

RTX 3060-chip gelekt; AMD belooft grotere voorraad videokaarten

Nieuwe notebooks en kersverse componenten of niet; gamers komen ook anno 2021 moeizaam aan hun begeerde printplaatjes. Op het gebied van grafische processoren overstijgt de vraag het aanbod nog altijd, maar er lijkt hoop aan de horizon te glinsteren. In deze Hardware Update praten we je bij over wat je binnenkort kunt verwachten aan nieuwe videokaarten van Nvidia en AMD, gevolgd door de heetste hardware-flater van de afgelopen tijd.

Nvidia’s nieuwe Ampere GA106-processor uitgelekt

De kaart die door Nividia voorzichtig en onvolledig onthuld werd op CES 2021, om “later in februari” te lanceren, lijkt nu echt dichterbij te komen. Via VideoCardz lekte een reeks foto’s van Nvidia’s nieuwe GA106-400- en GA106-300-chipsets die de GeForce RTX 3060 aan zal vuren, later mogelijk gevolgd door andere modellen in de Ampere-portfolio.

De gpu die in de RTX 3060 geplaatst wordt, zal specifiek het 'aangesneden' GA106-300-exemplaar betreffen. Dit 8nm procedé van Samsung beschikt over 3584 CUDA-kernen en is op circa 276 mm2 verreweg de kleinste processor in de huidige reeks van Nvidia. Ook ten opzichte van de TU116 — gevonden in het instapsegment van voorgaande generatie — is deze efficiëntere budgetchip ongeveer 8 mm2 kleiner.

Close-up foto's van twee GA106-chipsets van Nvidia, waarvan de kleinere bedoeld is om geïntegreerd te worden in (onder meer) de Nvidia GeForce RTX 3060-videokaart.

De RTX 3060 is het al langer verwachtte en eerstvolgende instapmodel (á 329 dollar) voor de huidige Ampere-generatie. Opvallend genoeg deed Nvidia zelf lang niet alle details over de kaart uit de doeken; die werden naderhand verduidelijkt door partnerfabrikanten van het groene kamp.

Dat de budgetkaart bijvoorbeeld geleverd wordt met een ietwat onlogische 12GB aan GDDR6-geheugen (meer dan de duurdere RTX 3060 Ti) deed Nvidia zelf uit de doeken, maar de bovenstaande chipset-noemer, de transistorgrootte en ook officiële kloksnelheden werden als eerst gerept en bevestigd door externe partijen.

 

Een officiële releasedatum of verwachte prijs in euro’s blijft nog uit voor de Nvidia GeForce RTX 3060. Als we Nvidia zelf mogen geloven, staat de kaart nog altijd ergens deze maand te verschijnen. De vraag resteert hoe de daadwerkelijke oplage ervoor zal staan — laat staan wat de reële verkoopprijs zal worden wanneer dat aanbod niet voldoende blijkt. 

AMD: 'verwacht dit kwartaal meer RX 6000-videokaarten'

Ook videokaartconcurrent AMD erkent dat de oplage van nieuwe compontenten te wensen over laat. In gesprek met BabelTechReviews sprak Ritche Corpus, de senior director van AMD’s grafische Radeon-tak, over het beantwoorden van de vraag naar high-end hardware. Van vage beloftes was weinig sprake: Corpus zei direct toe de productie van AMD’s eigen drie referentiemodellen te verlengen.

 

AMD hoopt zo veel mogelijk gamers te kunnen bedienen met de nieuwe reeks Radeon RX 6000-kaarten, het liefst ook tegen de beoogde richtprijzen. Over de precieze grootte van de oplage werd geen uitspraak gedaan, maar AMD zou in ieder geval dit kwartaal nog een voorraad referentiemodellen in de winkelschappen verwachten, naast extra ondersteuning voor partnerfabrikanten en hun eigen uitvoeringen van de RX 6000-kaarten.

AMD’s aanbod aan nieuwe Navi 2x-processoren bestaat sinds de lancering uit slechts drie verschillende smaken videokaart; elk in het midden- tot hogere segment. Geruchten over de aanstaande onthulling van een goedkopere Radeon RX 6700 (XT)-videokaart doen al langer de ronde. Dit instapmodel met een lichtere Navi 23-chipset en krappere 12GB aan GDDR6-geheugen zou mogelijk ook dit kwartaal nog kunnen lanceren. 

Deze week werd het geroezemoes over die nieuwe AMD-gpu’s wederom versterkt. Enerzijds dook Duitse hardware-journalist met een mogelijk logo voor de RX 6700 XT-kaart op, voorafgegaan door een vermeend bouwdiagram van Tesla, die AMD’s lichtere Navi 23-chips in hun nieuwe reeks auto’s zou willen bouwen. 

Meer en meer lijkt erop te wijzen dat AMD hoop heeft voor de toekomst, ook al heeft de chipbakker nog een flink gat te dichten. Naast de nieuwe Radeon RX 6000-serie videokaarten maken ook de Ryzen 5000-generatie van centrale processoren, de PlayStation 5 én Xbox Series X/S gebruik van hetzelfde 7nm procedé, stuk voor stuk afkomstig van AMD.

NZXT-voorzitter verontschuldigt zich voor ontvlambare H1-kast

Met zijn Xbox Series X-achtige uiterlijk was de NZXT H1 altijd al een opmerkelijke computerkast, maar het kwam met een ingebakken flater op het gebied van veiligheid. Enige tijd na de lancering van de unieke behuizing werd ontdekt dat de bijbehorende PCIe Gen 3 Riser kortsluiting kan creëren binnen het systeem, met mogelijk brandgevaar als gevolg. 

'This is fine'-meme met in de vlammenzee de H1-computerkast van NZXT verwerkt.

Later werd geconstateerd dat een enkel schroefje te dicht op de PCIe-baan gefreesd zou zijn, waardoor het verlengstuk zelf vlam kan vatten na blootstelling aan 12V-stroomtoevoer. NZXT dacht het probleem te verhelpen door vervangende nylonschroeven naar consumenten te sturen, maar de kans op kortsluiting met nabijgelegen printplaat bleef bestaan — vooral na het (veelvoudig) vervangen van de videokaart.

Middels een

Watch on YouTube

trachtte Gamers Nexus afgelopen week NZXT het spreekwoordelijke vuur aan eigen schenen te leggen. De oorzaak van het probleem wordt in de video’s haarfijn voorgelegd, met geruime tijd om ook het vlamvatten van de kast te demonstreren:

Watch on YouTube

Kort na het verschijnen van de YouTube-video schreef NZXT-voorzitter Johnny Hou een openbare brief richting het publiek. Gamers Nexus probeerde de topman eerder al te contacteren over het voorval, maar Hou besloot pas na de renovatie van alle publieke ophef een officieel statement van spijt af te geven.

Hou zegt in zijn openbare brief toe de H1-kast in zijn volledigheid uit de officiële NZXT Store te halen, alsmede uit het BLD-zelfbouwprogramma van NZXT. Op beide webpagina’s is het kleine torentje nog wel te vinden, maar wordt het voorlopig als ‘niet beschikbaar’ aangekaart.

In de tussentijd krijgen bestaande H1-klanten automatisch een herontworpen PCIe Gen 3 Riser toegestuurd en worden ze, waar nodig, geholpen met het vervangen van het gevaarlijke component in de kast.

Gamers Nexus gaf in een latere 

Watch on YouTube

aan Hou’s statement aan de late kant te vinden, maar geeft toe dat NZXT hiermee wel "stappen in de juiste richting" zet. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Ik heb geen idee of ik de uitspraken van AMD moet geloven. Eerder werd ook al een uitspraak gedaan dat de RX 6000 serie geen paperlaunch zou worden. Volgens mij zijn de RTX 3000 kaarten een stuk beter te krijgen. Ook al zijn de leveringen van Nvidia + partners dramatisch.

0
test

@PSPfreaky Kan later natuurlijk ook een loze belofte blijken, maar vond het vooral opmerkelijk dat AMD direct extra productie beloofde — waar Nvidia een paar dagen eerder precies dezelfde vraag beantwoordde met een zo zakelijk mogelijke non-respons. Gevalletje "het gaat fantastisch, we blijven 'lean' en het zal alleen maar beter worden". We zullen wel zien hoe het de komende maanden gaat. Zelf moedig ik het in ieder geval aan dat AMD meer reference-voorraad wil genereren en ook toezegt die originele richtprijzen te willen honoreren.

0

Aanbevolen voor jou