'RDNA 3 is efficiënter dan Lovelace; mogelijk sneller'

'RDNA 3 is efficiënter dan Lovelace; mogelijk sneller'

Volgens hardware-ingewijde Moore's Law is Dead is AMD's RDNA 3-architectuur (RX 7000) efficiënter en mogelijk sneller dan Nvidia's Lovelace (RTX 4000).

In een recente

Watch on YouTube

ontleedt Moore's Law is Dead enkele nieuwe geruchten over de nieuwe generatie gpu's. Een reeds verwijderd LinkedIn-overzicht zou zo goed als verzekerd hebben dat RDNA 3 op een multichip-design draait, bestaande uit TSMC's 6 nm en 5 nm procedé. Volgens ingewijden geeft het chiplet-ontwerp een rendementsrijke prestatiebonus tegenover het huidige RDNA 2, aanvankelijk gebakken op TSMC's 7 nm node. 

Het zou een gegeven zijn dat RDNA 3 efficiënter gebouwd is, met deze generatie ook een mogelijkheid om de koppositie in snelheid te veroveren. De laatste paar generaties bood Nvidia vrijwel altijd de snelste gpu's aan.

Watch on YouTube

Over precieze percentages lekte bij AMD vooralsnog niets uit, maar bij Nvidia blijkbaar wel. Volgens enkele bronnen verwacht Nvidia met Lovelace "66 tot 80 procent beter" te presteren dan het huidige Ampere. Een flinke stap in performance van generatie tot generatie, maar mogelijk is het niet efficiënt genoeg om AMD's vooruitgang bij te benen. De bronnen en claims zijn vooralsnog geenszins geverifieerd.

Moore's Law is Dead verzekert dat Nvidia nog steeds een "gigantische sprong in prestaties maakt" — groter dan het verschil tussen Ampere en Turing — zij het niet per se bijzonder efficiënt. In de huidige generatie zien we AMD ook vaak net wat slimmer omgaan met stroomrendement; iets wat Nvidia volgende generatie mogelijk wil aanvechten met potentiële stroomslurpers. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou