Alles over de AMD Radeon RX 6000-onthulling

Alles over de AMD Radeon RX 6000-onthulling

Het heeft even mogen duren, maar AMD heeft sinds gisteren een definitief antwoord op Nvidia’s Ampere-hype. Per href="https://www.youtube.com/watch?v=oHpgu-cTjyM" rel="noopener noreferrer" target="_blank">videoconferentie</a> werden de langverwachte RDNA2-videokaarten uit de doeken gedaan, voorzien van de next-gen architectuur waar ook de PlayStation 5 en Xbox Series X/S mee te koop lopen. In deze Hardware Update praten we je bij over alles wat AMD binnenkort van plan is in pc-gaming met de Radeon RX 6000-kaarten.

Drie smaken Radeon RX 6000

AMD trapt hun RDNA2-architectuur voor pc’s af met drie verschillende Radeon RX 6000-kaarten. Het vlaggenschip (RX 6800 XT) en diens kleinere broertje (RX 6800) lanceren 18 november al, gevolgd door een nog rijkelijker uitgeruste variatie (RX 6900 XT) op 8 december.

Alle drie de kaarten bieden elk grafische processoren op verbeterde 7nm RDNA-architectuur, welke tot 54% efficiëntere performance-per-watt kennen. De drie smaken variëren daarbij vooral in afstelling en snelheid — uiteraard tegenover verschillende, competitieve prijspunten.

Watch on YouTube

AMD Radeon RX 6800 XT
De RX 6800 XT is AMD’s voornaamste paradepaardje, het ‘Big Navi’-antwoord op Nvidia’s veelgevraagde RTX 3080. De kaart wordt aangedreven door Navi 21 XT-chip, welke onder meer beschikt over 72 CU’s, een kloksnelheid van 2015/2250Mhz (Game/Boost) en de unieke Infinity Cache-technologie. Daarmee hoopt het Nvidia's hoogvlieger van de troon te stoten, aan de hand van efficiëntere RDNA2-performance en een richtprijs à 649 dollar.

Die 128MB grotere Infinity Cache (en bijbehorende 16GB aan GDDR6-geheugen) van Big Navi worden overigens gespiegeld in de twee broertjes van de RX 6800 XT. Alle RDNA2-kaarten maken gebruik van deze geoptimaliseerde datastreaming, welke de GPU verrijkt met een soort razendsnelle L3-cache, zoals AMD dat eerder al flikte met hun Ryzen-lijn CPU’s.

Met behulp van de Infinity Cache moeten 512 GB/s bandbreedtes bereikt kunnen worden op een 256-bits geheugenbus, voor élke momenteel aangekondigde Radeon RX 6000-kaart dus.

Benchmarks van de AMD Radeon RX 6800 XT tegenover de RTX 3080 van NVIDIA, in verschillende games op 1440p-resolutie.

Hoe presteert de RX 6800 XT met al die mooie beloftes in verhouding tot de RTX 3080? Niet verkeerd, als we AMD’s benchmarks mogen geloven. Big Navi trekt een handvol meer frames dan de RTX 3080 doet op zowel 4K als 1440p, met iets efficiënter stroomrendement bovendien (maximaal 300 Watt, tegenover 320 Watt). Recente lekken over het verbruik voorspelden al soortgelijke verhoudingen.

De AMD Radeon RX 6800 XT lanceert op 18 november, met een richtprijs van 649 dollar.

AMD Radeon RX 6800
Het kleine broertje van Big Navi is de ietwat minder luxe RX 6800, voorzien van de Navi 21 XL-chip. Voor zeventig dollar minder schaalt AMD de CU’s terug tot 60, klokt de processor 1815/2105MHz (Game/Boost) en levert het ietwat in op bijvoorbeeld stream-kernen en ray-tracing acceleratoren. Wel blijft de Infinity Cache onaangepast, alsmede dat ruime 16GB GDDR6-geheugen.

Gezien de RX 6800 aftopt op een stroomgebruik van 250 Watt, heeft AMD besloten de kaart tegenover Nvidia’s GeForce RTX 2080 Ti te leggen, welke eenzelfde Total Board Power (TBP) trekt. Opmerkelijk genoeg kiest AMD ervoor niet de RTX 3070 daarbij te betrekken, die toevallig vandaag staat te lanceren.

Benchmarks van de AMD Radeon RX 6800 tegenover de RTX 2080 Ti van NVIDIA, in verschillende games op 4K-resolutie.

Tegenover die concurrentie van een generatie terug steekt AMD competitief in wat betreft de ratio prijs op performance. De RX 6800 presteert op 4K beter dan Nvidia’s vorige paradepaardje, die ook nu nog vaak voor hogere bedragen op de kop gaat.

De AMD Radeon RX 6800 lanceert op 18 november aanstaande, met een richtprijs van 579 dollar.

AMD Radeon 6900 XT
Voor de meest veeleisende gamers volgt 8 december de RX 6900 XT: Big Navi’s grotere broer die ooit aan de steroïden verslingerd is geraakt. Vooralsnog lijkt het erop dat AMD deze printplaat 'voor zichzelf' houdt en niet door zal spelen naar partnerfabrikanten.

Op deze allerdikste RDNA2-kaart vinden we de Navi 21 XTX-chip, voorzien van dezelfde 2015/2250MHz kloksnelheden (Game/Boost), identieke Infinity Cache en 16GB GDDR6-geheugen als Big Navi, maar met nog meer game-gerichte kernen op die 26,8 miljard transistoren. Ook houdt deze luxere kaart hetzelfde 300 Watt stroomplafond (en vrijwel identieke 2-slots form factor) aan als de RX 6800 XT.

Benchmarks van de AMD Radeon RX 6900 XT tegenover de RTX 3090 van NVIDIA, in verschillende games op 4K-resolutie.

De RX 6900 XT houdt Nvidia’s RTX 3090 in het vizier en werpt zichzelf op de markt als 'de ultieme 4K-performancekaart'. En inderdaad verrijkt met wat exclusieve Radeon-foefjes, doet AMD’s duurste kaart op 4K niet onder aan Nvidia’s recente krachtpatser.

In de benchmarks zijn de verschillen tussen de groene en rode titanen niet gigantisch, maar het vijfhonderd dollar lagere prijspunt van RX 6900 XT voel je mogelijk wel in je portemonnee.

De AMD Radeon RX 6900 XT lanceert op 8 december aanstaande, met een richtprijs van 999 dollar.

Bredere ondersteuning voor DirectX 12 Ultimate

Waar het doorgaans Nvidia is die het hoogst van de torens blaast met unieke features voor hun videokaarten, lijkt AMD deze nieuwe generatie voor de verandering niet onderbewapend. Nee, AMD introduceert deze ronde geen geheel eigen Ray-Tracing of DLSS-achtige upscaling (aan dat laatste wordt wel gewerkt), maar laat RDNA2 simpelweg beter samenwerken met DirectX 12 Ultimate-technieken.

Via DirectX 12 Ultimate kunnen de Navi 2X-processoren hardware-gedreven ray-tracing inschakelen, maar bieden ze bijvoorbeeld ook nieuwe foefjes als Variable Rate Shading, waarbij rekenkracht bespaard wordt op minder belangrijke regionen van het beeld.

Watch on YouTube

Daarnaast werkt AMD in nauw verband met Microsoft om ook hun DirectStorage-protocolnative te ondersteunen op de videokaarten. Middels deze API kunnen de Infinity Cache en het werkgeheugen in games profiteren van snelle (NVMe)SSD’s — precies zoals RDNA2 dat binnenkort al zal doen op PlayStation 5 en Xbox Series X.

Synergie tussen Ryzen 5000 en Radeon RX 6000

AMD’s meest exclusieve technieken liggen nog wel bij de gisteravond aangekondigde Rage Mode en Smart Access Memory. De een is als een betrouwbare, ingebakken overclock-modus, de ander tracht het videogeheugen nog efficiënter te kunnen benutten. Voor beide features is echter wel een Ryzen 5000-serie CPU van AMD vereist, zodat deze in nauwer verband samen kan werken met de GPU.

Slimme upscaling en anti-lag insteek daargelaten: deze technieken maken het dat de RDNA2-kaarten een flinke duw in de rug krijgen richting prestaties. Veel van de hier getoonde RX 6000-benchmarks werden dan ook bereikt met de exclusieve Smart Access Memory en/of Rage Mode ingeschakeld.

Mocht je dus bij Intel-processoren willen blijven, dan kan het zijn dat AMD hiermee onder blijft doen aan een alternatief van Nvidia, maar die balans kunnen we pas opmeten zodra meer benchmarks van de Radeon RX 6000-kaarten opduiken.

 

Zodoende, je bent weer helemaal bij over AMD's onthulling van de Radeon RX 6000-videokaarten. We wachten geduldig de aftrap op 18 november af, in de hoop dat die voorspoediger gaat dan Nvidia’s bij vlagen stuntelende lancering.

Volgende week is de Hardware Update weer als ouderwets terug op de woensdag, met tegen die tijd hopelijk ook meer (onafhankelijke) bevindingen over de veelbelovende Navi-prestaties.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Eindelijk goede concurrentie op elk niveau op de grafische markt Als AMD nu niet zoveel driver problemen heeft dan zal ik er nog is over nadenken i.c.m. een 5000 processor

0
test

Wacht wel op de echte benchmarks. Moet zeggen dat nvidea raytracing en dlss aardig op de rit hebben. Meer performance met 1 extra click in de instellingen. Ik wil graag de vergelijking zien met een nvidea kaart met raytracing en dlss en een amd zonder, want amd heeft niks.

0

@GoofyZ3 Rofl Nvidia en Intel hebben nachtmerries

0
test

@GoofyZ3 De 6000 series heeft Raytracing. AMD pompte eerste intel en nu Nvidia. als het mij vraagt heet AMD juist alles!

0
test

@GoofyZ3 Het zit misschien een beetje verstopt in de tekst (en de presentatie), maar AMD belooft onder DirectX 12 Ultimate dus wél hardware-gedreven ray-tracing. Elk van de drie GPU's heeft ook een eigen hoeveelheid 'ray accelerators' aan boord. DLSS 2.0 is inderdaad een fraai unicum voor Nvidia. Daar heeft AMD vooralsnog geen antwoord op. Dr. Lisa Su liet gisteren wel doorschemeren dat ook aan een "soortgelijke technologie" gewerkt wordt voor Radeon-kaarten.

0

@TomKauw Alleen deze soortgelijke technologie zit nog niet in deze 6000 lijn van AMD. Op papier is het fantastisch wat AMD levert wat nog uit user benchmarks zal moeten blijken. Daarnaast is er helaas niks laten zien over de kaarten hoe deze performen met en zonder raytracing aan ten op zicht van de Nvidea RTX 3000 lijn. Ik heb zo`n idee dat Nvidea hiermee nog voor blijft lopen omdat anders AMD dat ook wel naar de voorgrond zou hebben gebracht. Daarnaast boekt AMD vergelijkbare resultaten op games zonder raytracing qua hun eigen benchmarks waar ik me afvraag of dit allemaal op een systeem draait met een ryzen 5000 cpu lijn die de extra memory benefits geeft of dat dit dus op een systeem is die dat niet heeft. Als deze benchmarks zijn met een ryzen 5000 cpu moeten we dus aannemen als je deze niet hebt dat je een performance drop tussen de 5-13% eraf moet halen. Begrijpelijk dat ze dit niet meedelen maar wel jammer, ik zou hier graag duidelijkheid in hebben gezien. Als laatste de ragemode optie die 1-2% extra performance zal leveren voor waarschijnlijk veel extra stroomverbruik en geluid waar ik waarschijnlijk geen gebruik van zal maken. Ik vraag me af of deze optie ook aanstond bij de benchmarks en mee is genomen in de perfomance. Als dit allemaal zo is dan is er wel een aanzienlijk verschil tussen een een AMD kaart hebben met of zonder Ryzen 5000 CPU. En ik ben voorlopig niet van plan mijn Ryzen 3700x te gaan vervangen voor een 5000 lijn die nu ondanks super performance leveren (en de prijs waard zijn als je een nieuwe cpu nodig hebt) best prijzig zijn.

0

@TomKauw Super resolutie noemen ze het bij amd staat in de presentatie

0

Aanbevolen voor jou