Printplaat van Nvidia's krachtigste RTX 40-gpu's in beeld gebracht

Printplaat van Nvidia's krachtigste RTX 40-gpu's in beeld gebracht

De printplaat van Nvidia's zwaarste Ada Lovelace-gpu (RTX 40), de AD102, lijkt volledig in kaart te zijn gebracht. Daarmee zijn ook potentiële specificaties en limieten te voorspellen.

Van een gelekte foto is ditmaal geen sprake; Igor's Lab heeft aan de hand van interne bronnen zelf een blauwdruk van de gpu opgesteld. Volgens ingewijden bestaat de printplaat wederom uit een compact design, met 28 spanningsomzetters (waarvan vier voor het geheugen) en maximaal 24 GB aan GDDR6X-videogeheugen.

Blauwdruk van de verwachtte printplaat van Nvidia's zwaarste Ada Lovelace-gpu, de AD102.

De AD102 betreft hoogstwaarschijnlijk de gpu die Nvidia's topsegment van de Ada Lovelace-reeks vormt. De chipset vormt met alle waarschijnlijkheid de basis voor een GeForce RTX 4090- en RTX 4080-videokaart, plus eventuele Ti-uitvoeringen.

Ook zou de printplaat van de AD102 volgens Igor 'pin-compatible' zijn met de huidige Ampere-voorganger, Nvidia's GA102-gpu. In essentie komt dat vooral partnerfabrikanten van Nvidia tegemoet; die kunnen hun RTX 3080- en RTX 3090-designs nagenoeg onaangepast hergebruiken voor Nvidia's eerstvolgende generatie gpu's.

Wel vernieuwt de stroomconnector deze generatie, zoals verwacht. De AD102 zou vanuit Nvidia standaard geleverd worden met de nieuwe, 16-pins PCIe 5.0-stroomconnector, die dit jaar officieel intrede moet doen. De nieuwe stroomstandaard pompt maximaal 600 watt over een enkele kabel, wat lijkt te bevestigen dat Nvidia het TDP van de gehele chipset ook onder de 600 watt houdt.

Ada Lovelace staat al jaren op de planning bij Nvidia, maar is bij lange na nog niet officieel aangekondigd. De RTX 40-generatie trapt op zijn vroegst pas eind 2022 af; voor Nvidia ligt eerst nog een verlate lancering van de RTX 3090 Ti in het verschiet — waarschijnlijk de laatste Ampere-kaart.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

iig geen braadpan meer nodig.

0

Aanbevolen voor jou