PCIe 5.0-connector van 600 watt duikt op

PCIe 5.0-connector van 600 watt duikt op

Meerdere hardware-ingewijden lijken lucht te hebben gekregen van een nieuwe PCIe 5.0-stroomconnector, ook wel als 'H+' gecodeerd door PCI-SIG. href="https://www.igorslab.de/en/up-to-600-watt-power-for-graphics-cards-with-the-new-pcie-5-0-adapter-nvidias-rtx-3090-ti-makes-the-start-exclusive/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Igor's LAB</a> vond schematische afbeeldingen van de kabels, welke verwijzen naar een nieuwe 12-pins-aansluiting en stroomtoevoer tot 600 watt.

Igor Wallossek vermoedt dat de nieuwe connector geïntroduceerd zal worden met de Founder's Edition van de "RTX 3090 Ti/Super", welke Nvidia nog officieel moet onthullen. De nieuwe high-end kaart zou vermoedelijk een vermogen van circa 450 watt trekken, waarvoor twee 8-pins connectoren (elk goed voor 150 watt) niet voldoen. 

Deze zwaarder uitgeruste aansluiting overkomt die obstakels. Op 12 volt en 9,5 ampere per pin kan de connector (in theorie) 662 watt doorvoeren met, al topt de officiële specificatie af op 600 watt. Doordat nog maar één connector voor stroom benodigd is, zouden de printplaten voor gpu's ook weer versimpeld kunnen worden.

Naast de twaalf pinnetjes voor stroomtoevoer is de kabel ook voorzien van vier extra snoertjes. Wat deze dunnere kabeltjes precies voor toegevoegde waarde hebben, is vooralsnog onduidelijk. Een connectorfabrikant die alvast aan de haal ging met de specificaties noemt de vier additionele poortjes "signaalpinnen".

Volgens Wallossek is de 12-pins-aansluiting voorlopig niet "de heldere, nieuwe standaard" voor videokaarten, maar een huiseigen oplossing vanuit Nvidia, specifiek voor de zwaarste telg gpu's. Wel zouden andere schematische tekeningen verwijzen naar een mogelijkheid om dit soort connectoren uiteindelijk te standaardiseren — mogelijk pas na verdere aanpassingen.

Igor's LAB tipt kabelmodders wel op hogere eisen. Niet alleen is het mogelijk dat deze specifieke connector nooit gestandaardiseerd wordt, de hogere stroomvereisten en bijbehorende vraag naar kwalitatieve metalen maken het ook moeilijker om zelf eigen kabels en connectoren in elkaar te solderen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Sorry, maar een nieuee connector die NOG meer power kan verstrekken moet eigenlijk maar tegengehouden worden. We moeten niet willen dat consumentenkaarten nog meer stroom gaan trekken dan ze al doen. Laat die extra kracht maar een generatie wachten tot ze zo ver zijn dat die wel met de huidige standaard stroomtoevoer aangestuurd kan worden. We willen juist dat computers zuiniger worden. Dit zet mogelijk dan ook namelijk druk op fabrikanten om nog meer moeite te doen om ze zuiniger te krijgen maar toch krachtiger.

0
test

@SuperDre Snap je idee erachter, maar stel: we hebben voortaan nog maar een allesomvattende stroomkabel, die vanaf dat moment alle zware componenten van stroom kan voorzien. Zo'n uitkomst bespaart weer productie- en materiaalkosten op meerdere (zwakkere) kabels, maar bijvoorbeeld ook de extra connectoren op honderden verschillende printplaten. Deze nieuwe RTX 3090 zou 450 watt trekken. Daarvoor heb je drie losse 8-pins connectoren nodig, of je sleutelt aan future-proof oplossing die minder omslachtig is. Naar mijn idee is dat ook een manier van zuiniger te werk gaan: stroomlijnen wat uit de klauwen lijkt te lopen. Overigens betekent een zwaarder vlaggenschip van Nvidia niet meteen dat alle videokaarten alsmaar meer stroom gaan slurpen. Soms is dat natuurlijk wel zo, maar doorgaans krijgen we alsnog meer prestaties per wattage terug, dus het daadwerkelijke stroomrendement stijgt. Daarbij is de RTX 3090 (zeker onder de huidige prijsinflatie) nauwelijks een consumentenkaart te noemen; dat zal voor de RTX 3090 Ti niet heel veel anders zijn. Deze kaarten haal je niet voor hun sterke rendement, maar meer omdat je gewoon het zwaarste van het zwaarste wilt, ook al slurpt dat iets meer stroom.

0
test

@TomKauw in consumenten PC's moet gewoon geen addon worden toegevoegd doe zoveel stroom trekt. De huidige kabels voldoen goed genoeg.

0
test

gesponsord by Eneco , Vattenfall zeker .... toch niet normaal meer hoe veel die dingen aan stroom vreten Valt me nog mee dat het geen RTX 3090 Ti (Eneco/Vattenfall uitgaven is geworden)

0

Aanbevolen voor jou