PCIe 6.0-specificaties vrijgegeven; bandbreedte tot 256 GB/s

PCIe 6.0-specificaties vrijgegeven; bandbreedte tot 256 GB/s

PCI-SIG, het comité achter de PCIe-standaarden, heeft de specificaties voor zesde generatie PCIe-interfaces vrijgegeven.

De specificaties werden vanuit PCI-SIG verspreidt onder partners, maar zijn sinds gisteren ook openbaar gemaakt via een officiële webpagina over PCIe 6.0. Naast de vele spreadsheets aan informatie werd ook een

Watch on YouTube

over de standaard gemaakt.

Onder de voornaamste voordelen van de nieuwe standaard vallen backwards compatibility met eerdere PCIe-interfaces, lagere vertraging, minder foutmarges in data en uiteraard verdubbelde bandbreedte ten opzichte van eerdere generaties. PCIe 6.0 moet 64 GT/s transferrates ondersteunen, goed voor 256 GB/s aan bandbreedte op x16-banen.

Watch on YouTube

PCI-SIG zet daarmee de roadmap versneld door. Het comité had uitgerekend dat de bandbreedte van PCIe elke drie jaar zou verdubbelen, maar PCIe 5.0 en PCIe 6.0 volgen elkaar sneller op dan verwacht. Tussen de derde en vierde generatie zat zeven jaar, terwijl PCIe sindsdien om het jaar met een nieuwe generatie op de proppen komt.

De aankondiging van PCIe 6.0 komt dan ook bijzonder snel na de daadwerkelijke (consumenten)implementatie van PCIe 5.0. Op moment van schrijven bestaan er bijvoorbeeld nog geen videokaarten die PCIe 5.0 benutten en blijft ook een PCIe 5.0-standaard uit voor M.2-poorten. Zo zijn er ook maar weinig ssd's die de verhoogde bandbreedte van de interface benutten.

Het moment dat PCIe 6.0-hardware de consumentenmarkt aandoet, zal ongetwijfeld nog even op zich laten wachten. Recente moederbordchipsets en processoren van Intel zijn pas net overgestapt op PCIe 5.0; bij concurrent AMD bereiden Ryzen 7000 en de bijbehorende AM5-socket de introductie van PCIe 5.0 überhaupt nog voor.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou