Overklokkers van MSI bereiken record van 10.004 MT/s op DDR5

Overklokkers van MSI bereiken record van 10.004 MT/s op DDR5

Kovan Yang, lid van MSI's overclocking-team, heeft vandaag het snelheidsrecord op DDR5-geheugen verbroken, met een transfer rate van 10.004 MT/s.

Vooralsnog geldt het vooruitzicht dat DDR5-modules ooit geleverd zullen worden met snelheden à 12.000 MT/s, maar vooralsnog zijn die uitersten enkel te bereiken via grondige overclocking. Voor het nieuwe 10.004 MT/s wereldrecord maakte Kovan gebruik van MSI's nieuwste Z690 Unify-X-moederbord, in combinatie met de Core i9-12900KS-processor en een enkele Kingston 'Fury Beast' DDR5-module, van oorspronkelijk 4.800 MT/s.

Om de klokfrequentie van de DDR5-schijf te verhogen naar de uiteindelijke 5001.8 MHz (en dus 10.004 MT/s datasnelheid), is er flink wat gesjoemeld met de hardware. De riante Core i9 draaide op slechts vier kernen en een 426 MHz klok, terwijl het DDR5-geheugen van een vele hogere timings werd voorzien, precies zoals wel vaker het geval is bij dit soort recordsnelheden.

De timings in kwestie bedroegen hier 72-126-126-126-127-2 (tCAS-tRCD-tRP-tRAS-tRC-tCR). Door minder druk op het werkgeheugen te zetten qua haast, kunnen hogere kloksnelheden langer (stabiel) aangehouden worden. Zodoende breekt het geheugen wel records, maar uiteindelijk zouden de daadwerkelijke spelprestaties er weinig baat bij hebben. Voor games geldt immers juist vaak dat snelle timings meer resultaten boeken dan een exorbitant hoge transfer rate.

Vooralsnog staat DDR5 nog wel in de kinderschoenen. Pas met de komst van de volgende generaties processoren en moederborden (Zen 4 en Raptor Lake) moeten de beloofde snelheden van het werkgeheugen flink opgehoogd worden. Daarnaast maakt de prijspropositie nog niet veel pc-bouwers warm; DDR5 kost in veel gevallen circa twee keer zo veel als een setje razendsnelle DDR4-modules.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou