Overgeklokte AMD Threadripper 5990X breekt Cinebench-records

Overgeklokte AMD Threadripper 5990X breekt Cinebench-records

YouTuber SkatterBench heeft een AMD Ryzen Threadripper 5990X overgeklokt tot 4,83 GHz, waarmee de cpu boven de 100.000 punten kon scoren in Cinebench R23-tests.

De Threadripper 5990X (non-Pro en non-WX) zou een nog te verschijnen prototype betreffen, welke klaarblijkelijk wel compatibel is gebleven met AMD's bestaande TRX40-moederborden.

Watch on YouTube

plaatste de workstation-processor in een ROG Zenith II Extreme-moederbord, met relatief riante overclock-mogelijkheden.

De in Taiwan gevestigde hardware-enthousiasteling is een kenner op het gebied van hardware vakkundig oppompen. Afhankelijk van de precieze benchmarks vogelt SkatterBench uit welke kernen op welke kloksnelheden de beste resultaten boeken, uiteraard met een passend voltage. Qua passende koeloplossin maakt de YouTuber gebruik van een 'custom loop' waterkoelingsysteem.

In het geval van de Cinebench R23-tests was de gemiddelde kloksnelheid 4.825 MHz, met een voltage van 1,45 volt. Gedurende de benchmark bereikte de processor een piekwattage van maar liefst 691 watt. Daartegenover stond wel een eindscore van 100.191 punten; zo om en nabij de hoogste score in de benchmark. Slechts een handvol overgeklokte, professionele processoren scoren boven de 100.000 punten. 

Hoewel een referentiekader voor de Threadripper 5990X uitblijft, schijnt de cpu standaard een boost-frequentie van 4,5 GHz te ondersteunen. Onder die omstandigheden zou het prototype in dezelfde tests ongeveer 63.300 punten moeten behalen. In andere woorden: SkatterBench' aanpassingen zijn goed voor ongeveer 58 procent hogere resultaten. 

In een

Watch on YouTube

doet SkatterBench verslag van zijn overclock-project, inclusief meerdere manieren om hogere snelheden op cpu's als deze te behalen:

Watch on YouTube

Waar oorspronkelijk verwacht werd dat AMD de kloksnelheden van de nieuwe reeks Zen 3 workstation-cpu's zou vergendelen, lijkt de chipgigant dat inmiddels tegen te spreken. Naar aanleiding van aannames van hardware-media tipte AMD zelf op de beloofde mogelijkheden: de nieuwe Threadripper 5000(W)X-reeks ondersteunt overclocking op zowel de processor als geheugen, al liggen de mogelijkheden daartoe ook bij de fabrikanten van de bijbehorende WRX80-moederborden.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou