Overclocking wordt niet ondersteund op Ryzen 7 5800X3D

Overclocking wordt niet ondersteund op Ryzen 7 5800X3D

AMD's nieuwe Ryzen 7 5800X3D-processor ondersteunt blijkbaar geen overclocking-mogelijkheden.

Dat heeft Robert Hallock, AMD's directeur van technische marketing, bekendgemaakt in een

Watch on YouTube

. In het gesprek verhelderd Hallock dat de nieuwe Ryzen 7 5800X3D met een 'hard lock' op de rekenfrequenties komt.

Wel blijft het mogelijk om DRAM-kloksnelheden aan te passen en Infinity Fabric in te schakelen, maar van traditioneel overklokken is geen sprake. Die bevestiging is in lijn met eerdere geruchten over AMD's nieuwe Vermeer-X-processor, die al iets soortgelijks claimden.

Screenshot uit de CES 2022-livestream van AMD, waar de Ryzen 7 5800X3D-cpu onthuld werd.

De Ryzen 7 5800X3D is AMD's eerste cpu met 3D-cache, die volgens ingewijden nog eind deze maand officieel moet verschijnen. De octa-core processor is gebaseerd op de reeds verschenen Ryzen 5800X, maar komt met een grotere en gestapelde L3-cache. Zonder verdere overclocking draait de cpu standaard op een 3,4 GHz Base-klok en een 4,5 GHz Boost-clock.

Geruchten van begin deze maand voorspelden dat de eerste lading 5800X3D-processoren al verscheept is. Vorige week kreeg dat gerucht meer kracht, toen de nieuwe Ryzen-cpu per ongeluk al op webwinkels werd gepubliceerd; een Belgische retailer vroeg 518 euro voor de Ryzen 7 5800X3D.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Heb nu een 3800x, beetje domme keuze, 3700x is vrijwel hetzelfde qua prestaties, maar wat me tegenvalt zijn de multithread prestaties van de 3000 series in games... SMT is niet efficient voor gaming workloads bij deze serie processoren, en dat resulteerd er in dat er scenario's zijn waarin cyberpunk zo rond de 40 fps blijft hangen, in elk geval zeker als Raytracing is ingeschakeld en los van alle andere gfx settings. Daarom is het misschien toch verstandig de CPU te upgraden als ik dit jaar nog een nieuwe GPU haal.

0
test

@oropher Grappig dat je Cyberpunk 2077 aanhaalt, gezien we daar laatst een berichtje over hadden geplaatst met het idee dat die game gebottleneckt wordt door de console-cpu's. De Ryzen 3000-serie (Zen 2) is natuurlijk de basis voor wat er ook in apu's van de PlayStation 5 en Xbox Series-consoles zit. Tegelijkertijd zou het daarom ook lang zo gek niet zijn om juist deze processor nog uit te zitten; developers gaan er toch omheen programmeren vanwege de huidige generatie consoles. Cyberpunk lijkt er toevallig gewoonweg niet goed op voorbereid te zijn geweest. Maar als je toch een nieuwe gpu haalt, zou je inderdaad net zo goed een nieuwe cpu kunnen scoren. Puur voor de overstap naar PCIe 4.0-ssd's kan het 't al waard zijn, als je het mij vraagt.

0

Aanbevolen voor jou