Ook GPD Win Mini-handheld draait op Ryzen 'Phoenix'-apu's

Ook GPD Win Mini-handheld draait op Ryzen 'Phoenix'-apu's

AMD's Zen 4 en RDNA 3-chipsets worden gretig afgenomen

GPD's volgende Windows-handheld, de GPD Win Mini, blijkt te draaien op verschillende Phoenix-chipsets van AMD.

Dat laat tech-YouTuber

Watch on YouTube

weten in een specificatievideo over de GPD Win Mini. De precieze chips zouden de AMD Ryzen 7 7840U (8-core, 12 grafische groepen)) en AMD Ryzen 5 7640U (6-core, 6 grafische groepen) betreffen, twee Phoenix-apu's met Zen 4- en RDNA 3-architectuur.

De Phoenix-chips, ook wel de Ryzen 7040-serie genoemd, zijn mobiele apu's op 4 nm, bedoeld voor high-end en 'ultradunne' toepassingen. Daaronder vallen onder meer moderne ultrabooks, maar blijkbaar ook steeds meer handhelds voor gamers. Dezelfde Ryzen 7 7840U werd ook aangetroffen in een prototype van de Aokzoe's nieuwe A1 Pro-handheld, terwijl verwacht wordt dat ook Asus iets soortgelijks zal implementeren in de ROG Ally.

Watch on YouTube

GPD zou de apu's in de Win Mini paren met verschillende hoeveelheden werkgeheugen en meegeleverde ssd-opslag. Bij de Ryzen 7 7840U hoort 32 GB aan LPDDR5 en 1 of 2 TB aan opslag; de Ryzen 5 7640U schaalt dat terug naar 16 GB en 512 GB. Voor het zwakkere instapmodel wordt in ieder geval een adviesprijs van 699 dollar verwacht.

Ook het scherm van de Win Mini krijgt een behoorlijke upgrade. Het 7" grote display moet ditmaal een full hd-resolutie ondersteunen op 120 hertz, dezelfde schermverversing waar Asus hoge ogen mee wil gooien. Onduidelijk is nog wel wat voor type schermpaneel het betreft, laat staan een indicatie van de piekhelderheid of het kleurbereik.

Blauwdruk van de onderzijde van de GPD Win Mini-handheld, met een 'backplate' met controller-achtige palmgrepen.


Het uiterlijk van de nieuwe GPD Win Mini is nog niet definitief onthuld. Wel tonen vroege blauwdrukken (via VideoCardz) een grofweg zelfde indeling van het minilaptopje. Centraal staan een nog vrij uitgebreid toetsenbord, met daarboven een traditioneel touchpad en een gespleten gamepad-indeling. Op de onderzijde van het systeem lijken ditmaal stevigere palmgrepen uit te steken, zodat het minuscule laptopje iets meer als een controller overkomt. Diezelfde achterzijde zou uit te wisselen moeten zijn voor een geheel plat alternatief. 

Over de officiële onthulling en beoogde verschijning is nog weinig bekend. De verwachting is dat GPD de Win Mini medio juni wil lanceren via diens Indiegogo-pagina. Eerdere GPD-systemen wisten via crowdfunding wel vaker een initiële productieronde op gang te krijgen; internationaal worden GPD-apparaten ook verkocht via verschillende distributeurs

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou