Nvidia's zware RTX 40-gpu's komen mogelijk met drie fans

Nvidia's zware RTX 40-gpu's komen mogelijk met drie fans

In de geruchtenmolen rondom Nvidia's volgende GeForce-generatie (RTX 40) wordt nu gesproken over een referentiekaart met, voor het eerst, drie ventilatoren.

Het gerucht komt wederom van @kopite7kimi, een Twitter-gebruiker met vrijwel voortdurende voorspellingen over Nvidia's volgende videokaarten. Eerder sprak het account al over releasedata en stroomverbruik, ditmaal betreft de claim een referentiekaart van Nvidia met zogeheten 'triple-fan'-ontwerp van maar liefst 4 PCI-slots dik.

Het referentiedesign zou specifiek de AD102-gpu betreffen, waar met alle waarschijnlijkheid een RTX 4090 en RTX 4090 Ti op zullen draaien. Meer koeling voor dergelijke kaarten ligt voor de hand, gezien alle ingewijden over één ding eensgezind lijken: het verbruik gaat flink stijgen. Voor de potentiële RTX 4090 lijkt een TGP van minimaal 450 watt een conservatieve aanname.

De komst van een derde ventilator is nog verre van zeker; mogelijk betreft het enkel een intern experiment van Nvidia. Sowieso zijn Nvidia's eigen referentiekaarten doorgaans trouwgebleven aan maximaal twee ventilatoren —  in het geval van 'blower'-ontwerpen volstaat een enkele zelfs. 

Nvidia wijkt daarmee wel al generaties lang af van diens partnerfabrikanten. Waar de RTX 3090 Ti bij Nvidia een enkele blower-ventilator inbouwde, waren drie axiale ventilatoren (of AIO-waterkoelers) de norm bij Nvidia's partners. Mochten de wattages op RTX 40-gpu's inderdaad verder doorschieten, dan moet Nvidia zelf mogelijk ook geloven aan grotere koeloplossingen.

Ook kwam dezelfde ingewijde recentelijk nog terug op eerdere claims over Nvidia's releaseplannen. Waar dezelfde bron eerder geclaimd had dat de RTX 4090 al in juli zou verschijnen, geeft kopite nu toe dat WccfTech betere informatie had: de uitrol zou op zijn vroegst pas in oktober beginnen.

Eerder was al duidelijk geworden dat de RTX 4090 als eerste verschijnt, gevolgd door de RTX 4080 en dan pas de RTX 4070, elk een maand na elkaar. Nvidia heeft zelf nog geen woord gerept over welke kaarten wanneer zouden verschijnen, maar de officiële planning voor de aftrap van Ada Lovelace staat nog altijd op "2022". 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou