'Nvidia's RTX 4090 vergt 600 watt'

'Nvidia's RTX 4090 vergt 600 watt'

Een bekende lekker in de videokaartsector claimt dat Nvidia's RTX 4090 toch 600 watt aan voeding vergt; de RTX 4070 zou voldoen met 300 watt.

De claim in kwestie komt van @kopite7kimi, die recentelijk al veel details over Nvidia's nieuwe 'Ada Lovelace'-videokaarten de wereld in slingerde. Ditmaal betreft de informatie een reeks mogelijke specificaties voor de RTX 4090 (non-Ti) en een RTX 4070.

Van de RTX 4090 wordt nu verwacht dat deze op een geoptimaliseerde variant van de AD102-gpu zal draaien. Daaromheen lijkt de kaart gebaseerd op de recent verschenen RTX 3090 Ti, met dezelfde 24 GB aan GDDR6X-geheugen op 21 Gbps. In totaal zou het TGP van de RTX 4090 daarmee neerkomen op 600 watt, toch iets minder dan sommige ingewijden eerder voorspeld hadden. Kopite claimde eerder zelf nog wat Nvidia experimenteerde met een gpu op 900 watt.

Ook de RTX 4070 lijkt de lijn van voorgaande generatie voort te zetten, met verhoging van selecte specificaties. Het middenmodel van de Ada Lovelace-generatie draait op AD104-gpu, met 12 GB aan GDDR6-geheugen op 18 Gbps. Dat alles komt neer op een TGP van 300 watt, aldus de vaste ingewijde van dienst.

Onduidelijk is nog hoeveel CUDA-kernen en andere eenheden de nieuwe AD100-gpu's tellen. Geruchten voorspellen daarover echter wel een toename van maximaal 71 procent, in het geval van de AD102 tegenover de GA102-voorganger van de Ampere-generatie. Ook zou het cache-geheugen met Ada Lovelace uit moeten dijen, maar ook dat blijven vooralsnog geruchten.

Nvidia heeft zelf nog weinig officieels uit de doeken gedaan over Ada Lovelace-producten. Met de verschijning van de RTX 3090 Ti ligt het wel voor de hand dat de ogen nu gericht zijn op de volgende generatie videokaarten. De RTX 40-generatie staat nog altijd op de planning voor later dit jaar. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Hebben ze ook zonnepanelen via usb?

0
test

@-JK- Effe op aliexpress kijken haha

0
test

tja, wat maakt het uit, als je al zoveel geld gaat neertellen voor die kaart om zo de snelste kaart van het moment te hebben, dan zal dat beetje stroom dat die verbruikt ook niet uitmaken. Bedenk dus wel dat die 600Watt het maximale is wat die trekt, niet wat die continue trekt. Het is OF zoveel extra stroom, OF een stuk minder prestatie. Enuh, je hoeft de kaart niet te kopen..

0
test

@SuperDre ja precies. Het is net als bij sportwagens. Als je hoge prestaties wilt, is er energie nodig. Degene die deze videokaarten koopt zal niet wakker liggen van het extra verbruik.

0

@Aerofox81 Theoretisch klopt dat wel maar ik vind het toch een slechte zaak. Gaat niet alleen om geld maar ook om milieu. Theoretixch kun je de elektriciteit ook duurzaam opwekken maar gegarandeerd doet het overgrote deel dat niet. Allerlei producten worden steeds zuiniger gemaakt en soms zelfs daartoe verplicht foor wetgeving. Vanwege dreigende energie tekorten. Er liggen zelfs al rampenplannen dat bij gas tekorten fabrieken of landsdelen kunnen worden afgekoppeld. Deel van gas gaat ook nog steeds naar opwekken elektra. Maar videokaarten gaan steeds verder qua verbruik. Als ze hier steeds verder in gaan moeten ze ook niet klagen als er uiteindelijk wel wetten voor komen die er paal aan perk aan stellen.

0

@SuperDre Ik vind je stelling iets te makkelijk. Nieuwere technologie trekt steeds meer energie en dat is een probleem. Niet omdat ik het mensen niet gun maar omdat het een wisselwerking heeft op ons energienet en klimaat. Tenzij je je eigen zonnepanelen hebt die alsnog niet 100% klimaatneutraal zijn natuurlijk. Lang verhaal kort, iedereen dit soort zeer krachtige hardware heeft een keerzijde alleen in onze maatschappij wil niemand het over dit soort onderwerpen hebben en gaat het altijd over groei, meer, groter, sterker en sneller. Ik wil niet zeggen dat mensen dit soort producten niet moeten of mogen kopen maar het gesprek moet wel gevoerd worden over wat slim is om gezamelijk te doen en er uiteindelijk mensen van bewust te maken of indien nodig richtlijnen voor uit te leggen dat je zelfvoorzienend groene stroom kan opwekken op afnemen mits je dit soort grote energieverbruikers heen gaat. 600 watt is echt heel en reken maar dat zelf op idle deze kaart alsnog een stuk meer zal verbruiken verhoudingswijs dan oudere generaties. Mocht er een dag komen dat er een verwaarloosbare negatieve kant aan veel energieverbruik zit dan kan iedereen lekker zijn gang gaan natuurlijk alleen zover is het nog lang niet.

0
test

@004 Dit voelt voor mij ook als 'de take'. Een beetje meer verbruiken is nou eenmaal wat het allerzwaarste segment doet, maar het moet niet te gek worden. Uiteindelijk willen we vooral meer prestaties tegen een beter rendement; niet meer prestaties ten koste van het rendement. Denk ook dat het daarom goed is om meer concurrentie in de videokaarten te zien. AMD lijkt een comeback op gang te hebben gezet en Intel vormt, mits ze de uitrol een keertje op gang krijgen, ook een interessante nieuwe speler. Als de ene partij voor pure prestaties (en daarmee de hoogste wattages) gaat, hoop je toch dat een ander meters gaat maken in rendementsdenken.

0

Aanbevolen voor jou