'Nvidia verschuift RTX 4090-chips naar productie H100-gpu's'

'Nvidia verschuift RTX 4090-chips naar productie H100-gpu's'

Volgens bronnen van het Chinese MyDrivers verschuift Nvidia de voorraad chips voor RTX 4090-gpu's grotendeels naar diens H100-serverkaarten.

MyDrivers verklapt daarbij niet waar die geluiden precies vandaan komen, maar meent dat dit de reden is dat de recent verschenen RTX 4090-videokaarten al in vraagprijs toegenomen zijn. Met het verschuiven van productiecapaciteit naar de professionele sector wordt verwacht dat RTX 4090's (en andere RTX 40-kaarten) alsmaar slechter verkrijgbaar zullen zijn. "En de prijs zal daardoor tot begin volgend jaar blijven stijgen", zo claimt de berichtgeving.

Naar verluidt is de interesse in Hopper-gpu's (H100) en meer van Nvidia's op ai en high-power computing (hpc) gerichte producten aanzienlijk gestegen in de afgelopen maanden. Het introduceren van een strenge exportlicentie voor precies die Nvidia-chips naar China en Rusland (voor alle in de VS gevestigde partijen) zorgde er direct voor dat de vraagprijzen van de zogeheten superchips aanzienlijk toenamen. Voor Nvidia ligt daar nu mogelijk een vele grotere winstmarge dan op de zwaarste videokaarten voor gamers. 

Zowel Nvidia's nieuwe Ada Lovelace-videokaarten (RTX 40) als de Hopper-gpu's worden gebakken op hetzelfde N4-procedé van TSMC (5 nm). Afgebakken RTX 4090-gpu's zijn daarmee niet compatibel om nog in de H100-gpu's te gebruiken, maar Nvidia kan uiteraard de ooit voor GeForce gereserveerde wafers verplaatsen naar de productie van professionele(re) producten. Nvidia heeft zelf vooralsnog geen blijk gegeven van de mogelijk aangepaste plannen.

De geluiden vanuit China komen niet lang na ándere geruchten over het afzwakken van de RTX 4090-productie. Kortgeleden claimden ingewijden dat Nvidia ook volledig afgebakken RTX 4090-gpu's achter de hand houdt, om mogelijk later in te zetten voor de productie van een potentieel RTX 4090 Ti-model. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Aanbod verlaten en prijs opdrijven. Zelfde winst maar je hoeft maar de helft te produceren

0
test

@GoofyZ3 Dit, inderdaad. Voelt een beetje alsof Nvidia sinds de chiptekorten, scalpers en cryptoboeren gewoon niet meer terug wil naar een 'normaal' vraag-en-aanbod. Het is allemaal natuurlijk nog niet bevestigd, maar dit is dus alweer het tweede (afzonderlijke) gerucht over hoe Nvidia de bestaande voorraad expliciet niet wil spekken.

0
test

Nvidia is echt een smerig bedrijf, alles voor de winst, no matter what, zelf de prijs en markt manipuleren om zo zoveel mogelijk winst te maken, en ze mogen er mee weg komen, dat is nog het ergste eigenlijk.

0

@G.T Te weinig concurrentie in de GPU markt. Het is te hopen dat Intel door zet met Arc want alleen AMD als concurrent is blijkbaar niet genoeg om Nvidia de kant van de klant op te bewegen.

0
test

@G.T het is bij AMD echt niet anders hoor.

0
test

@SuperDre Eh nee, omdat AMD nooit in de top positie is geweest en ook, Nvidia begint ermee, AMD kan er in mee zolang ze net eronder blijven, maar het is en blijft nog steeds Nvidia die de prijs al sinds de 700 GTX omhoog gooien. En kom niet met BS dat dingen nu meer kosten etc etc.

0

Aanbevolen voor jou