Non-Xe igpu's van Intel worden voortaan als 'legacy' ondersteund

Non-Xe igpu's van Intel worden voortaan als 'legacy' ondersteund

Per-driver-update laat Intel weten dat oudere igpu's —van de zesde tot en met tiende Core-generatie — voortaan enkel nog onder een nalatenschapsprogramma ondersteund worden.

De precieze consequenties van de verandering worden met de nieuwe patch notes niet verklapt, maar het gebaar is duidelijk genoeg. Terwijl Intel de eerste generatie discrete Arc-gpu's uitrolt, daagt de tijd om de oudere geïntegreerde gpu's af te stoten. Daaronder vallen de igpu's op Core-cpu's van de zesde tot tiende generatie, maar ook die aanwezig op Atom-, Pentium- en Celeron-processoren.

Dat houdt in dat oude 'Intel (U)HD Graphics'-drivers na update 31.0.101.3222 minder frequent langskomen. Vermoedelijk verhuist Intel de mankracht om de gpu's te optimaliseren voor spellen en applicaties naar een nieuw plekje onder Intel Arc. De additionele optimalisatiekracht is daar absoluut welkom, gezien de Intel Arc-architectuur zich als nieuwkomer nu echt moet meten met doorgewinterde gpu-giganten als Nvidia en AMD.

Screenshot van de patch notes voor een Intel-update betreffende geïntegreerde gpu's. Vanaf versie 31.0.101.2111 worden de non-Xe-igpu's langzaamaan afgestoten.

Intel geeft per officiële Q&A al aan dat 'Day 0'-optimalisaties voortaan niet meer aan de orde van de dag zijn voor de oudere igpu's. Wie hoopt op regelmatige updates, mag de verwachting verlagen tot eens per kwartaal, in plaats van meerdere patches of hotfixes per maand. 

Voor igpu's op Core-processoren van de elfde en nieuwere generaties houdt Intel de ondersteuning voorlopig nog even actief. Daar zit wat in: de grafische architectuur van de Iris Xe-igpu's vormde immers de basis voor de discrete Intel Arc-gpu's. De nieuwere Arc-gpu's zijn opgebouwd uit Intels eigen Xe-kernen, die voor het eerst geïntroduceerd werden op Core-processoren van de elfde en twaalfde generatie (Tiger Lake en Alder Lake).

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou