MSI zet Spatium-ssd's door naar PCIe 5.0

MSI zet Spatium-ssd's door naar PCIe 5.0

MSI heeft nieuwe versies van de Spatium-ssd's onthuld, waaronder ook drie varianten op PCIe 5.0-interface.

De nieuwe MSI Spatium M570-ssd's zijn een van de eerste PCIe 5.0-modellen die officieel onthuld wordt. De ssd's worden door MSI gemaakt in samenwerking met Phison, welke de PS5026-E26-opslagcontrollers voor MSI's ssd's zal leveren. In een persbericht vanuit MSI claimen de twee bedrijven ook in de toekomst vaker samen te werken.

Via de nieuwe PCIe 5.0-interface kunnen NVMe-ssd's hogere lees- en schrijfsnelheden bereiken. MSI belooft voor de Spatium M570-ssd's sequentiële leessnelheden van meer dan 12 GB/s en schrijfsnelheden tot meer dan 10 GB/s. Daarnaast zouden de PCIe 5.0-alternatieven ook 70 procent sneller opereren in RAID 0-opstellingen dan PCIe 4.0-voorgangers. 

De nieuwe Spatium M570-ssd's worden geleverd in volumes van 1 TB, 2 TB en 4 TB. Over prijzen en precieze releasedata is vooralsnog weinig bekend.

CrystalDiskMark-resultaten van een MSI Spatium M570-ssd.

Naast de nieuwe Spatium M570-varianten vernieuwt MSI ook de Spatium M470 (PCIe 4.0) met een nieuwe 'HS'-optie. De ssd kent dezelfde sequentiële leessnelheid van 5 GB/s als voorheen, met ditmaal een schrijfsnelheid van 4,5 GB/s (voorheen 4,4 GB/s). Desalniettemin is vooral de nieuwe heatsink (HS) die het product moet vernieuwen.

Net als diens snellere M570-broeders is de Spatium M470 HS ook gehuld in een brons-goudkleurige hittegeleider, welke volgens MSI de ssd's (in de zwaarste gevallen) tot 20 graden koeler laat functioneren. 

MSI stipt zelf de MEG Z690 Godlike aan als een van de eerste (eigen) moederborden die NVMe-ssd's met PCIe 5.0 ondersteunt. Dergelijke moederborden zijn momenteel meer uitzondering dan regel, al brengt de aanstaande uitrol van AMD's X670(E)-chipset meer mogelijkheden voor PCIe 5.0-interfaces, naar Intels Z690-chipset. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Die schrijf- en leessnelheden zijn bizar. Ik ben benieuwd wat dit voor mogelijkheden gaat geven.

0

Aanbevolen voor jou