Modder krijgt externe gpu aan de praat met Steam Deck

Modder krijgt externe gpu aan de praat met Steam Deck

Hardware-knutselaar ETA Prime is erin geslaagd de Radeon RX 6900 XT als externe gpu werkend te krijgen met de Steam Deck.

ETA Prime deed per

Watch on YouTube

uitgebreid verslag van het proces. Valve's Steam Deck is aanvankelijk niet compatibel met externe gpu's, wegens het ontbreken van een Thunderbolt-aansluiting. Via de interne M.2-poort is het echter alsnog mogelijk om PCIe-apparatuur aan te sluiten, al moet de Steam Deck daarvoor wel volledig overschakelen op microSD ter opslag — naast uiteraard deels ontleed worden.

Eenmaal een brug van M.2-poort naar externe gpu-module gemaakt, blijkt dat de apu van de Steam Deck niet op wil starten met Nvidia GeForce-kaarten. De door AMD gemaakte chipset lijkt echter wel op te willen starten met huiseigen Radeon-kaarten, waarna ETA Prime een relatief zware Radeon RX 6900 XT-videokaart aansloot.

Watch on YouTube

Uiteraard wordt de kracht van de opgevoerde Steam Deck gemeten. In de populaire Time Spy-benchmark van 3DMark trekt de Steam Deck met RX 6900 XT een fraaie score van 10.395 punten. Ter vergelijking: met de interne gpu van AMD topt diezelfde score af op 1.722 punten. Met behulp van de externe gpu is de Steam Deck tot circa tien keer zo snel.

ETA Prime trekt ook wat games ter test tevoorschijn. In combinatie met de RX 6900 XT kan de Steam Deck gemakkelijk games als God of War, Cyberpunk 2077 en GTA 5 aan, met relatief hoge framerates op 4k-resoluties.

Naast het gegeven dat de Radeon RX 6900 XT mogelijk 'overkill' is voor een handheld als de Steam Deck, is de opstelling van ETA Prime niet bepaald een toegankelijke upgrade. Niet alleen liggen de videokaart en bijbehorende ATX-voeding bloot, ook de Steam Deck zelf dient open te liggen om de aansluiting mogelijk te maken. Krachtig is het zeker, maar van een lekker makkelijk basisstation is weinig sprake.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Kan je mooi 2minuten mee gamen voordat de kaart de accu leeg trekt :P

0

Waarom? Omdat het kan. Leuk om te zien dat zoiets werkt.

0

Aanbevolen voor jou