Microsoft rolt DirectStorage uit voor Windows-ontwikkelaars

Microsoft rolt DirectStorage uit voor Windows-ontwikkelaars

Microsoft heeft gisteravond de eerste SDK-bestanden van DirectStorage voor Windows 11 en Windows 10 gepubliceerd.

De api van DirectStorage is nu te verkrijgen via het officiële DirectX-ontwikkelportaal. Verdere documentatie over de digitale gereedschapskist is te vinden via een daartoe bestemd GitHub-kanaal.

DirectStorage is Microsofts eigen versnelde pijplijn tussen NVMe-ssd's en grafische processoren, specifiek bedoeld voor het efficiënter inladen van speldata. Nu de zogenaamde 'software development kit' (SDK) gepubliceerd is, kunnen ontwikkelaars vrijuit aan de haal met het versnellen van hun eigen laadprocessen op Windows-systemen.  

De DirectStorage-technologie lanceerde aanvankelijk op de Xbox Series X/S-consoles, maar werd gedurende de onthulling van Windows 11 aangekondigd als exclusief onderdeel van het nieuwe pc-besturingsprogramma. Een kleine maand later werd alsnog een verschijning op Windows 10 verzekerd, waarvan nu meteen akte. 

Visualisering van de pijpleiding voor speldata met Microsofts DirectStorage-technologie.

In het officiële persbericht van Microsoft wordt wederom aangestipt dat DirectStorage compatibel blijft met Windows 10, maar het DirectX-team tipt gamers en ontwikkelaars wel op Windows 11 als "geprefereerde pad voor gaming". Vooral de additionele opslag-optimalisatie die al in het OS ingebakken zit, geeft daartoe de doorslaggevende factor.

Voor het gebruik van DirectStorage als eindconsument zou overigens ook niet specifiek een NVMe-ssd benodigd zijn. Volgens Microsoft helpt DirectStorage "elk soort opslag" te versnellen. Desalniettemin wordt wel geclaimd dat gamers met fraaie NVMe-opslag meer voordelen kunnen halen uit de DirectStorage-technologie.

Een regelrecht voorbeeld van DirectStorage op Windows werd met het publiceren van het SDK nog niet vrijgegeven, los van enkele synthetische testen in de gereedschapskist. Microsoft liet wel weten op 22 maart aanstaande een presentatie op GDC 2022 te organiseren, waarin het DirectX-team meer vertelt over de toepassingen van DirectStorage. Ook zou ontwikkelstudio Luminous de presentatie bijstaan, met een eigen voorbeeld van opslagtechnologie in de actie-rpg Forspoken.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou