Meer details over Nvidia’s RTX 30-serie sijpelen door

Meer details over Nvidia’s RTX 30-serie sijpelen door

De bom is reeds gevallen: href="https://gamer.nl/artikelen/hardware-update/nvidia-doet-geforce-rtx-3070-rtx-3080-en-rtx-3090-officieel-uit-de-doeken/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Nvidia’s Ampere-generatie is officieel onthuld</a>. Gedurende de week daarop voelden we de naschokken van die onthulling, met meer en meer precieze details, partner-verschijningen én de eerste geruchten over wat volgen gaat. In deze Hardware Update praten we je bij over de grootste hardware-nieuwtjes die de afgelopen zeven dagen ons brachten.

Nvidia verduidelijkt Ampere-beloftes

De aankondiging van Nvidia’s RTX 30-kaarten was een daadkrachtige, maar het liet ook een boel onduidelijkheden achter. Op Reddit organiseerde het ontwikkelteam een Q&A om resterende vraagstukken te tackelen, welke netjes gebundeld en geverifieerd werden door mede-enthousiastelingen.

Render van de zijkant van een GeForce RTX 3080-videokaart van Nvidia.

HDMI 2.1-ondersteuning
Met de belofte van 8K/60/HDR-gameplay, was Nvidia aanvankelijk niet duidelijk over hoe die datastroom naar je beeldscherm geslingerd wordt. Dat werd per vraag-en-antwoord verduidelijkt, en ja: de nieuwe Ampere-kaarten kunnen de volledige 48GB/s bandbreedte opvullen.

"Ja. De Nvidia Ampere-architectuur ondersteunt de hoogste HDMI 2.1 link rate met 12GB/s per lane, verdeeld over vier lanes, met Display Stream Compression (DSC). Hiermee wordt het mogelijk om op te schalen naar 8K, 60Hz en HDR."

Ook ondersteunen de RTX 30-kaarten een 10 bits HDR-signaal, waar veel voorgaande kaarten enkel 8 bit of 12 bit uit konden spuwen. Dit is handig, aangezien veel instapmonitoren op de HDR-markt uitgerust zijn met 10 bits panelen — het absolute minimum om als echte HDR-monitor verkocht te kunnen worden.

 

Wat voor SSD is benodigd voor RTX IO?
Nvidia’s eigen RTX IO-technologie werd gedurende de aankondiging kortstondig gepusht als het pc-antwoord op de razendsnelle I/O-beloftes van de PlayStation 5. Door gecomprimeerde speldata direct door te laten stromen naar de GPU (en diens kernen het uitpakwerk te laten overnemen) kan CPU-kracht bespaard worden en wordt de algehele datastreaming versneld.

Daarbij werd niet vermeld met wat voor SSD’s dat zou moeten werken, maar aan de hand van een Reddit-vraag werd ook dat later verduidelijkt. Van een ‘minimumsnelheid’ lijkt vooralsnog geen sprake; de optimalisatie verbetert spelopslag in het algemeen.

"Er is geen SSD snelheidvereiste voor RTX IO. Maar natuurlijk, snellere SSD’s (zoals de laatste generatie Gen 4 NVME-modellen) zullen beter presteren, resulterende in snellere laadtijden en de mogelijkheid om meer data dynamisch de wereld in te streamen. Sommige games zullen in de toekomst minimumeisen stellen aan SSD, maar dat is aan de ontwikkelaars. RTX IO zal simpelweg SSD-prestaties versnellen, ongeacht hoe snel die SSD zelf is.

[...] Door snellere, GPU-gedreven compressie toe te passen, kunnen CPU-kernen dat werk uit handen geven. Compressieratio’s zijn doorgaans 2:1, dus dat zou staan tot een verdubbeling van de leessnelheid van elke SSD."

RTX IO werkt middels Microsofts DirectStorage, waarvoor prototypes volgend jaar richting game-ontwikkelaars gaan. Nvidia belooft RTX IO daarmee per direct aan te kunnen bieden, zodra developers ook aangeven DirectStorage te ondersteunen.

Render van een NVIDIA grafische chip in een groter systeem

PCIe Gen3 of PCIe Gen4?
De nieuwe RTX-kaarten van Nvidia gaan volledig over op PCIe Gen4-interface, maar wat betekent dat voor gamers met oudere PCIe Gen4-hardware? Uiteraard werken de kaarten dan ook, al is het wel mogelijk dat je ‘een aantal procent’ aan performance kan verliezen.

"Systeemprestaties worden beïnvloed door vele factoren, en de impact kan hevig verschillen afhankelijk van de applicatie. Tussen x16 PCIe 4.0 en x16 PCIe 3.0 is de klap doorgaans niet meer dan een paar procent. De CPU is veelal van grotere invloed op de prestaties."

Nvidia gaf daarbij aan dat ze gretig vooruitkijken naar ‘nieuwe platformen’ die de potentie van PCIe Gen4 volledig kunnen benutten. Daarmee wordt waarschijnlijk gedoeld op de toestroom van PCIe Gen4 SSD’s op de mainstream-markt, alsmede de moederborden en processoren die de standaard ondersteunen.

Afbeelding van de VirtualLink-connector en de bijbehorende poort op een Turing-generatie videokaart van Nvidia.

‘Nvidia Reflex is meer dan een marketingpraatje’
Onder het Reflex-vaandel streeft Nvidia naar de laagste responstijden voor je complete gamesessie. Aanvankelijk bleek het echter wel troebel wát het precies was. Software? Hardware? Waarop werkt het dan? Verspreid over vele vragen schonk Nvidia meer details.

Nvidia Reflex is zowel hardware als software. De Nvidia Reflex Latency Analyzer is een revolutionair nieuw onderdeel van de G-Sync processor, dat end-to-end responstijden meet. Daarnaast is er het Nvidia Reflex SDK, waarmee ontwikkelaars een Low Latency-modus direct in hun game kunnen bakken.

[...] Momenteel werken we aan [Nvidia Reflex-]ondersteuning voor Fortnite, Valorant, Apex Legends, Call of Duty: Black Ops Cold War, Modern Warfare, Warzone en Destiny 2.

Voor delen van de Nvidia Reflex-ervaring is ook niet per se een Ampere-kaart vereist. De Low Latency-modi in games kan gebruikt worden voor ‘alle GTX 900 GPU’s en hoger’. Nvidia hoopt in de komende tijd meer partners te vinden om de optimalisatie in games te implementeren.

Wat heeft Nvidia nog in huis als respons op AMD’s Big Navi?

Hoewel AMD bijzonder stil is gebleven in alle marketingchaos van de concurrent, staat hun videokaart-comeback nog altijd op de planning voor later dit jaar. Met hun ‘Big Navi’ RDNA2-chips zou AMD marktaandeel terug kunnen pakken van Nvidia, maar klaarblijkelijk heeft de concurrent ook daarvoor al een paar plannen klaarstaan.

De doorgewinterde ingewijde kopite7kimi voorspelde maanden terug op Twitter al de komst van een reeks printplaten die zouden duiden op een RTX 3070 Super (of Ti) en de onvermijdelijke RTX 3060. Nu werd daaraan toegevoegd dat nieuws daarover ‘binnenkort’ volgt, maar ook dat een 3060 Super (of Ti) aan het aanbod toegevoegd zou kunnen worden.

 

Precieze specificaties blijven nog uit, maar volgens de lekker van dienst draait de RTX 3060 Super op 4864 CUDA-kernen (voorzien van verdubbelde FP32-doorvoer), met 8GB GDDR6-geheugen.

Daarnaast is kopite7kimi nagenoeg zeker dat het gaat om een Super-noemer en niet een Ti-vaandel. De benamingen worden er niet makkelijker op, dus hopelijk schrapt Nvidia deze ronde de omslachtige noemers voor verschillende, opgefriste kaarten in het algemeen.

De RTX 3060 — alsmede een aantal Super- en Ti-verfrissers — zal waarschijnlijk niet in dit kalenderjaar lanceren. Nvidia houdt de alternatieve kaarten hoogstwaarschijnlijk achter de hand om terug te kunnen slaan op wat AMD ook maar onthult met Big Navi. Gezien de prijspunten waar Nvidia nu mee te koop loopt (en de toch fraaie prestatiebeloftes), lijkt het erop dat de huidige topspeler deze ronde niet per se ‘de dure’ van de twee hoeft te worden.

VirtualLink is alweer afgestorven

De VirtualLink-kabel en -poort: kent u die nog? Grote kans van niet, want ‘de nieuwe vr-connector standaard’ lijkt na twee jaar volledig afgestorven te zijn. Vr-sterspelers Nvida, Microsoft, Oculus, Valve en HTC kwamen allen samen om één nieuw type USB-C te fabriceren, specifiek gericht op het aansluiten van head mounted displays (HMD’s) voor virtual reality.

Wat is gebleken? De VirtualLink-poort werd voorzichtig geïmplementeerd op Nvidia’s Turing-kaarten (de RTX 20-serie), maar bleek door partners veelal gestript te worden. Slechts een handvol HMD’s ondersteunden de interface, waardoor veel gamers überhaupt geen nut hadden voor de poort in het algemeen.

Afbeelding van de VirtualLink-connector en de bijbehorende poort op een Turing-generatie videokaart van Nvidia.

Zelfs Oculus en Valve (nota bene beide onderdeel van het consortium) zagen af van VirtualLink op hun nieuwere headsets — de Valve Index en Oculus Quest. Valve annuleerde zelfs de beloofde adapter ervoor, nadat het ‘geen betrouwbare verbinding’ kon beloven over VirtualLink. Oculus verkoos ondertussen een reguliere USB-C-connector boven VirtualLink.

En dat brengt ons bij vandaag de dag, waar we dan ook geen VirtualLink-poorten op de RTX 30-serie aantreffen. En geen poorten staat tot geen kabels, wat weer staat tot geen headsets. De droom om een ‘nieuwe standaard’ voor VR-kabels te maken, is stilletjes afgestorven. De officiële website van het VirtualLink-consortium is sinds kort ook niet meer vindbaar, waarmee het verlies des te schrijnender is geworden.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik ben benieuwd hoeveel sneller de budget RTX 3070 is vs de 2080-ti. Overigens, op de 2e handsmarkt zie momenteel veel mensen die in paniek hun 2080-ti voor de hoofdprijs willen verkopen.

0
test

@StormFox De RTX 3070 moet dus grofweg gelijk zijn aan de RTX 2080 Ti. Nvidia gaf dat zelf al aan met benchmarks van DLSS/RT-games, maar sinds de Q&A is ook duidelijk geworden dat Nvidia dat belooft voor vrijwel alle in-game performance. Wat betreft dat doorverkopen; dat zat er al een flinke poos aan te komen. Als je slim was, verkocht je zo'n model vóór Ampere onthuld werd. Nu gaat iedereen overstag en is de tweedehands markt verzadigd met afgedankte (en prijstechnisch slechte) kaarten.

0
test

@TomKauw idd, ik heb hem 3 weken geleden van de hand gedaan voor een mooi bedrag.

0
test

Ben wel benieuwd naar Cyberpunk als ik de installeer op mijn M.2 ssd in combinatie met een pci4.0 gestuurde 3080. Was niet op de hoogte dat de hardeschijven van invloed zijn op deze manier dan. Interessant 🤔

0
test

@Aquemini Dit was aanvankelijk ook wel een beetje troebel. Cyberpunk 2077 werd getoond rondom de korte onthulling van RTX IO, maar zoals ik het nu begrijp, ondersteunt de game die technologie dus (nog) niet eens. Grote kans dat dat later wel gebeurt (gezien Cyberpunk ook next-gen gaat en ongetwijfeld al die I/O-verbetering wil implementeren), maar het kan dus voorkomen dat de pc-wereld een paar maanden achterloopt op betere datastreaming voor games. Al zal je ook zonder RTX IO ontzettend veel hebben aan een NVMe SSD + RTX 3080, vanzelfsprekend.

0

Aanbevolen voor jou