MediaTek bakt chips voor smartapparatuur voortaan bij Intel

MediaTek bakt chips voor smartapparatuur voortaan bij Intel

Chipbedrijven MediaTek en Intel hebben aangekondigd voortaan samen te werken. Intel Foundry Services stelt MediaTek in staat om hun chips voor smartapparatuur op meer plekken te kunnen produceren.

MediaTek is van oorsprong altijd 'fabless' geweest: een chipfabrikant zonder geheel eigen halfgeleiderfabriek. De samenwerking met Intel vormt onderdeel van MediaTek's terugkerende multi-sourcing tactiek. Door vaste capaciteit bij Intel Foundry Services te reserveren, krijgt MediaTek niet alleen toegang tot Intels eigen procedés, maar ook een bredere spreiding van wereldwijde fabrieken om chips af te bakken. 

Zodoende hoeft MediaTek zich niet al te veel bezig te houden met potentiële chiptekorten overwinnen; Intel bekommert zich daar al om. Niet voor niets kondigde Intel in de afgelopen twee jaar een nieuwe chipfabriek in de Verenigde Staten en een investering van 33 miljard euro in (nieuwe) Europese fabrieken en onderzoek. 

Intel Foundry Services is anno 2021 in het leven geroepen om Intel te versterken als chipbakker, eventueel ook voor derde partijen. MediaTek is voor Intel daarom ook niet de minste partner om aan te sluiten; de vaak op smartapparatuur gerichte systems-on-chip (SoC) van MediaTek sturen meer dan twee miljard apparaten per jaar aan. 

Intel is zelf overigens ook niet altijd onafhankelijk gebleven. Terwijl de chipgigant wel degelijk meer eigen procedés en chips wil fabriceren — waaronder binnenkort ook vaker via EUV-lithografie — geeft Intel wel vaker het zware werk uit handen. In 2021 reserveerde het bedrijf nog veel capaciteit voor 3 nm chips bij het Taiwanese TSMC, nota bene de marktleider in halfgeleiderproductie. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou