M1 Ultra-chip van Apple blijkt toch niet sneller dan RTX 3090

M1 Ultra-chip van Apple blijkt toch niet sneller dan RTX 3090

Met het verval van het review-embargo op de nieuwe Mac Studio blijkt Apple toch te ambitieuze beloftes gemaakt te hebben. De M1 Ultra-chip is volgens onafhankelijke tests toch niet sneller dan de RTX 3090-gpu, terwijl Apple aanvankelijk het tegendeel beweerde.

Apple had tijdens de officiële onthulling van de M1 Ultra geclaimd dat de chip sneller en efficiënter zou zijn dan "de zwaarste discrete gpu van nu", waarmee de tech-gigant doelde op de GeForce RTX 3090 van Nvidia. Onder meer websites als The Verge namen die som op de proef, met enigszins pijnlijke resultaten voor Apple. Qua efficiëntie zit het vast goed, maar de M1 Ultra klokt zeker niet 's werelds snelste scores.

In Geekbench 5 werd de nieuwe Mac Studio (met M1 Ultra-chipset) gemeten tegenover een Core i9-10900-systeem met RTX 3090 en 64 GB aan werkgeheugen. Op de Metal-api behaalde de Mac Studio diens beste score van 102.156; het concurrerende pc-systeem klokt met 215.034 punten meer dan het dubbele dan Apple's beste chipset.

Hoewel de Mac Studio nauwelijks een optie voor pc-gamers vormt, werd de M1 Ultra ook nog in Shadow of the Tomb Raider getest. Daar haalt Apple's chip op 4k-resolutie nipt 60 frames per seconde, waar de RTX 3090 bijna 30 frames meer klokt dan de M1 Ultra, op soortgelijke instellingen. 

The Verge voegde aan de gamingtest toe dat de beelduitvoer van de Mac Studio ook lichtjes leek te stotteren, ongeacht ingestelde resolutie. 

De M1 Ultra is aardig op weg om betere grafische prestaties te klokken, maar volgens de benchmarks van The Verge is een Mac Studio "niet de beste optie in computerwerk met zware belasting op de gpu". Wel zou de M1 Ultra veel minder stroom slurpen en hitte te genereren dan zware videokaarten van de concurrentie, maar daar werden geen relevante tests voor gedraaid.

Apple's nieuwe Mac Studio-systeem (inclusief M1 Ultra) kent in de Benelux een adviesprijs van 4.629 euro en gaat vanaf vandaag officieel in de verkoop. Voor een videokaart als de RTX 3090 wordt twee jaar na launch nog altijd meer gevraagd dan de adviesprijs, maar af en toe zet een dalende prijskoers in. Selecte varianten van Nvidia's top-gpu zijn her en der alweer onder de 2.000 euro te verkrijgen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Je moet wel heel naief zijn wilde je dat geloven. Het is echt wel een goede chip, maar we moeten wel realistisch blijven.

0
test

@Vogeltje precies. Apple weet mooie prestaties neer te leggen met de M1, maar Apple fanboys moeten eens ophouden met dat gezever dat het de snelste processor met ultieme grafische mogelijkheden is, want dat is het niet. Wel is de M1 superieur in performance per watt. Kortom, mooie ontwikkeling, maar het is geen magische SoC.

0
test

@geeMc Is de M1 niet een van de beste chips op dit moment voor laptops? in iedergeval met performance per watt.

0
test

@geeMc Dit, inderdaad. De prestaties van de chipset zijn behoorlijk, maar om linea recta de beste gpu ooit te claimen, dat ging gewoon iets te ver. Zeker als je het op wilt nemen tegen nota bene een dijk van een gamingkaart. Neemt niet weg dat ik graag eens een paar video's op die SoC zou willen bewerken/renderen. Zeker met die performance-per-watt zit het schijnbaar helemaal goed, des te meer voor dat soort werk.

0
test

2000 euro voor een videokaart. Dat is toch niet normaal. En dan zijn er echt maar een handje vol games die dat nodig hebben.

0
test

@GoofyZ3 Heb zelf 1800 betaald voor mijn 3090

0

Aanbevolen voor jou