Lite Hash Rate lijkt ook op RTX 30-gpu's te verdwijnen

Lite Hash Rate lijkt ook op RTX 30-gpu's te verdwijnen

Volgens berichten op fora heeft Nvidia het complete Lite Hash Rate-limiet (LHR) voor de delving van cryptovaluta verwijderd.

De eerste signalen kwamen van subreddits als r/EtherMining. Forumbezoekers claimen aldaar dat de laatste Nvidia-drivers (voor zowel Windows als Linux) de cryptoblokkade niet meer lijken te activeren. Kaarten die eerder het delven van crypto hevig aan banden legden, zoals de RTX 3080 Ti en de latere versie van de RTX 3060, lijken sinds de update weer 'als vanouds' te minen.

De zogenaamde Lite Hash Rate werd begin 2021 geïntroduceerd, als zijnde Nvidia's respons op de toenemende chiptekorten voor videokaarten. Toen cryptoboeren en masse de resterende (gaming-)videokaarten op trachten te kopen, rezen de vraagprijzen en tekorten nog verder de pan uit. De beperkende LHR-versies maakten populaire gpu's direct minder efficiënt in mining, al werd de crypto-trechter een jaar later zo goed als volledig omzeild.

Watch on YouTube

Het kraken van het mining-limiet is één aspect van het geheel; ook populaire cryptomunten pakken het zelf inmiddels anders aan. Ethereum, naast Bitcoin een van de populairste crypto om te delven, wordt sinds deze zomer niet meer gedolven met het traditionele proof-of-work — vaak uitgevoerd door krachtige videokaarten — maar proof-of-stake. Videokaarten kunnen nog steeds gebruikt worden om crypto te delven, maar zeker voor Ethereum loont de rekenkracht niet meer. 

Cryptovaluta lijkt daarmee in het algemeen minder en minder grip te hebben op het vraag-en-aanbod van videokaarten. Niet voor niets gaf Nvidia voor de verschijning van de eerste RTX 40-kaarten al aan dat de gpu's het delven van crypto "geenszins zullen beperken". Inmiddels lijken dus ook eerder wél gelimiteerde kaarten met terugwerkende kracht de Lite Hash Rate weer in de ban te doen. 

Nvidia heeft zelf nog geen officiële uitspraak gedaan over het verwijderen van de Lite Hash Rate-trechter. Hoogstwaarschijnlijk was de verandering een zet van Nvidia zelf, al bestaat de kans dat het om een foutje gaat. Kort na het verschijnen  van de Lite Hash Rate was het immers Nvidia zelf die per ongeluk het limiet verwijderde van de destijds gloednieuwe RTX 3060. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Volgens mij is de 4080 12 gb versie nu niet meer te koop, deze versie willen/durven ze niet meer uit te brengen omdat de 16gb versie 30% meer performance heeft.

0

Aanbevolen voor jou