LG en Samsung hebben ruzie over de definitie van 8K

LG en Samsung hebben ruzie over de definitie van 8K

Vandaag staat de Hardware Update volledig in het teken van beeldschermen. LG en Samsung hebben ruzie over de definitie van 8K, omdat Samsung volgens LG niet aan de internationale standaard zou voldoen. Gigabyte heeft de eerste gaming-monitor getoond met HBR3 en MSI komt binnenkort met een 5K-ultrawide monitor.

Gigabyte lanceert eerste gaming-monitor met HBR3

Aorus, het gaming merk van Gigabyte, heeft 's werelds eerste gaming-monitor laten zien met HBR 3 (High Bit Rate 3). HBR3 is een Displayport standaard beschikbaar vanaf Displayport 1.3 en bestaat al sinds 2015, maar werd vooralsnog alleen in professionele schermen gebruikt. Nu Gigabyte de techniek heeft toegepast in een gaming monitor is het mogelijk om een 10 bit QHD-paneel te verversen met 165Hz. De Aorus F127Q-P heeft daardoor niet alleen een groot kleurbereik, maar ook een hoge verversingsfrequentie.

Gigabyte Aorus F127Q-P

De IPS-monitor haalt 95% van het DCI-P3 kleurenspectrum en heeft een reactietijd van 1ms. Er is ondersteuning voor DisplayHDR 400 en FreeSync, maar Nvidia heeft het paneel ook gecertificeerd als 'G-Sync Compatible'.

De monitor komt binnenkort in de winkels voor een nog onbekende prijs.

LG en Samsung zijn het niet eens over de definite van '8K'

Terwijl iedereen nog wacht op content voor hun UHD-televisie, zijn de fabrikanten al weer druk bezig met 8K. Zo druk zelfs, dat LG en Samsung in een vete zijn beland over wat nou echt 8K is. Met name LG heeft een probleem met de 8K-stempel die Samsung op hun televisies plaatst, want volgens LG voldoen die niet aan de internationale standaard. De International Committee for Display Metrology (ICDM) heeft '8K' namelijk niet alleen gedefinieerd als resolutie (7680x4320). De contrast modulation (CM), een getal dat definieert hoe goed twee naast elkaar gelegen pixels van elkaar te onderscheiden zijn, moet namelijk minimaal 50% zijn.

Watch on YouTube

De 8K-televisies van LG hebben volgens de fabrikant een CM tussen de 90 en 100 procent, terwijl die van Samsung slechts 12% zou zijn. In LG's demo is ook duidelijk zichtbaar dat de beelden op Samsung's televisies minder scherp zijn.

Zoals verwacht gaat Samsung in een reactie hard in op LG door te beweren dat de CM-waarde op extreem hoge resoluties zoals 8K geen grote rol meer spelen. De nadruk zou volgens het merk moeten liggen op "helderheid, kleurbereik, andere optische factoren en processing technologieën."

8K is nog ver van mainstream, maar we hopen dat dit meningsverschil snel door de ICDM wordt opgelost door duidelijk een kant of middenweg te kiezen. Dit soort onenigheid leidt tot verwarring bij de consument zoals jaren geleden het geval was met het verschil tussen UHD en 4K.

MSI Ultra Wide 5K2K-monitor is nu beschikbaar als pre-order

De monitor is al een paar maanden geleden aangekondigd, maar de MSI Prestige PS341WU heeft nu ook een prijs en releasedatum gekregen. Deze bijzondere Ultra Wide monitor heeft een resolutie van 5120x2880 met een verversingsfrequentie van 60 Hz. Ondanks dat de monitor, naast content creators, ook voor gamers wordt geadverteerd, heet het paneel een reactietijd van 8ms. Dat is voor snelle games te veel, maar gezien het formaat en de resolutie is de monitor wel interessant voor verhalende games met mooie graphics.

MSI Prestige PS341WU

De monitor heeft een DisplayHDR 600-certificaat en kan genoeg kleuren weergeven om 98% van het DCI-P3 kleurenspectrum te dekken. De monitor heeft twee HDMI 2.0 poorten, een DisplayPort 1.4 input, een USB-C (DisplayPort) poort, en een USB-hub met drie USB 3.2 Gen 1 Type-A poorten.

De monitor komt uit op 2 oktober, maar is al beschikbaar als pre-order vanaf ongeveer 1200 euro.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Nouja, 4k beschrijft alleen de horizontale resolutie, 4k UHD is wat zowel horizontale EN verticale resolutie beschrijft..

0
test

@SuperDre Niet helemaal. In beide gevallen beschrijven ze de volledige horizontale én verticale resolutie. "4K" was ooit 4096x2160 en werd alleen gebruikt in professionele omgevingen zoals filmproductie. De eerste televisies met een 3840x2160-resolutie werden later ook bestempeld met "4K", wat dus eigenlijk foutief was. De officiële term is toen "4K UHD" geworden en fabrikanten zijn tegenwoordig niet meer toegestaan om enkel "4K" te gebruiken in marketing.

0

Aanbevolen voor jou