Lenovo's deal met AMD slokt Threadripper-voorraad op

Lenovo's deal met AMD slokt Threadripper-voorraad op

Maar liefst drie workstation-bouwers in de Verenigde Staten klagen over Lenovo's deal met AMD, waardoor Threadripper-cpu's amper voorradig zijn.

Het mondiale chiptekort lijkt langzaam weg te ebben, maar selecte processoren zijn nog altijd niet voldoende beschikbaar. Zo zijn AMD's op de professionele sector gerichte Threadripper-cpu's nog altijd slecht voorradig — zeker wanneer er exclusiviteitsdeals gesloten worden voor nieuwe modellen.

AMD kondigde de nieuwe Threadripper Pro 5000-generatie aan in maart, waarbij Lenovo onthuld werd als voorlopige, exclusieve partner. Alle vijf modellen gaan momenteel direct naar Lenovo en hun ThinkStation P620-systemen; andere partijen kunnen mogelijk pas over maanden aan de nieuwe cpu's komen.

Dat blijkt tot ergernis te leiden bij kleinere workstation-bouwers. In gesprek met The Register spreken Amerikaanse bedrijven als Puget Systems, Velocity Micro en Maingear van schande. Met een alsmaar minder voorradige Threadripper (Pro) 3000-lijn en nul mogelijkheid om op te schalen, verliezen de kleinere partijen hun klandizie aan multinational Lenovo. 

Sommige pc-bouwers spreken over het "verdampen" van hun Threadripper-voorraad. Bij een enkeling zijn populaire workstations al sinds afgelopen november essentieel uitverkocht.

"In de afgelopen drie jaar hebben we zo veel marketingsinitiatieven in de promotie van het Threadripper-merk gestoken — en dat is nu allemaal voor niets geweest", aldus de voorzitter van Velocity Micro. "Het punt is: ik wil zo min mogelijk Threadrippers verliezen aan multinationals."

Een woordvoerder van Maingear speelt de financiële kaart: "Als ik aan één klant tien systemen verkoop voor 15.000 dollar per stuk, is dat geen klein bedrag voor mijn bedrijf. Dus stel je eens voor dat ik een offerte van dertig of veertig systemen af moet wijzen. Dat is echt geld, en het is jammer dat het nu zo uitkomt."

Een woordvoerder van Lenovo geeft aan geen onderdeel te vormen in het chipprobleem: "Mij is verzekerd dat de cpu-tekorten niet te wijten zijn aan het [de assemblage van] ThinkStation-systemen". 

Chipfabrikant AMD verzekert zelf dat de Threadripper 5000-generatie "in het derde kwartaal van 2022 voor additionele partners beschikbaar wordt gesteld", maar het bedrijf wil vooralsnog geen uitspraak doen over de algehele aanlevering of productie van chips.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou