Lek voorspelt AMD Ryzen 7000-onthulling op 29 augustus

Lek voorspelt AMD Ryzen 7000-onthulling op 29 augustus

Volgens een lek bij AMD wordt de Ryzen 7000-generatie cpu's op 29 augustus officieel onthuld, gevolgd door een lancering op 15 september.

De data werden voorspeld aan de hand van een interne bron van WccfTech. AMD heeft zelf enkel verwezen naar het derde kwartaal als mogelijke onthullingsperiode, maar de gelekte data schetst een scherper vooruitzicht voor de eerste Ryzen 7000-processoren en bijbehorende moederborden. Zowel de onthulling als het verval van de pers- en verkoopembargo's werden tot op het uur precies voorspeld.

Volgens de verder ongeverifieerde bron vormt de volgende data (lokale tijd) de complete uitrol van Ryzen 7000:

  • Onthulling: 30 augustus om 02:00 uur

  • Verval persembargo: 13 september om 15:00 uur

  • Verval retailembargo: 15 september om 15:00 uur

Welke processoren precies hun opwachting maken, blijft vooralsnog onduidelijk. Wel is aannemelijk dat AMD aanvankelijk een zelfde soort aanbod als voorgaande generaties aflevert. De eerste telg Ryzen 5000-cpu's bestond uit vier processoren, waarvan twee van de hoogste Ryzen 9-klasse. 

Prioriteit voor de topmodellen is met Ryzen 7000 wederom waarschijnlijk. Niet voor niets werd een mogelijk vlaggenschip al eerder gedemonstreerd, maar ook de al eerder door AMD genoemde moederbordchipsets verwijzen vooral naar het midden- en hoge segment: B650, X670 en X670 Extreme. Volgens de gelekte data betreft de onthulling enkel de X670-moederborden.

Van de Ryzen 7000-generatie is al verzekerd dat de chips op het 5 nm procedé van TSMC gebakken zijn, met AMD's nieuwe Zen 4-architectuur. Eerdere demonstraties tonen al aan dat selecte processoren kloksnelheden van 5,5 GHz behalen, over alle kernen. Vermoedelijk brengt AMD ook diens 'gestapelde' cachegeheugen deze generatie vaker terug, na de recente testronde met de Ryzen 7 5800X3D.

Met Ryzen 7000 stapt AMD over op een geheel nieuwe AM5-socket, welke mogelijk volledig overstapt op DDR5-geheugen en compatibiliteit kan bieden voor PCIe 5.0-interfaces. De nieuwe socket zou daarnaast 'backwards compatible' moeten zijn met het gros van de bestaande AM4(+)-koelers.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Betekent dit geen DDR4 mogelijkheid op die moederborden? Of zullen ze dit allebei ondersteunen. DDR5 geheugen is echt nog way te duur vind ik.

0
test

@N0rthstar De geruchten en lekken zijn er een beetje verdeeld over. Heel ver terug werd 'totaal geen DDR5' voorspeld; inmiddels lijken in ieder geval selecte cpu's en chipsets exclusief DDR5 te ondersteunen. Ben benieuwd hoe AMD uiteindelijk die knoop doorhakt. Zou toch vermoeden dat zeker de zwaardere modellen wel meteen (volledig) overstappen op DDR5. Voor lichtere cpu's/chipsets zou DDR4 inderdaad wel fijner zijn, met het oog op de kosten.

0

Aanbevolen voor jou