Intel updatet en verlaagt specificaties van Arc A380-gpu

Intel updatet en verlaagt specificaties van Arc A380-gpu

Na ietwat verwarrende berichtgeving van partnerfabrikanten heeft Intel de specificaties van de Arc A380-gpu vernieuwd — en stilletjes verlaagd.

De eerste partnerkaarten van Intel Arc spoelen inmiddels aan in China, met recentelijk een Arc A380 van Gunnir ter aftrap. Daarbij viel echter op dat Gunnir op sommige fronten andere specificaties aanhield dan Intel zelf. Zo zou Intel wel vaker te koop lopen met HDMI 2.1-specificaties, maar Gunnir sprak expliciet over een HDMI 2.0-connector. 

In dit geval blijkt Intel inderdaad de HDMI 2.1-standaard te willen ondersteunen, maar is het simpelweg aan partnerfabrikanten om die wel of niet op te pikken. Op Twitter verhelderde de chipgigant diens intenties en gaf het aan de specificatielijst te updaten: 

De aangehaalde specificatielijst is inmiddels geüpdatet om de verwarring over HDMI-poorten te verhelpen, maar daar bleef het niet bij. Een ándere discrepantie tussen Intel en Gunnir blijkt ook stilletjes rechtgetrokken te zijn: de geheugensnelheid.

Afgelopen week claimde Gunnir dat de geheugenmodules op diens Arc A380-videokaart geklokt waren op 15,5 Gbps, terwijl Intel tot dat moment altijd van 16 Gbps sprak. Met het bijwerken van de officiële specificaties heeft Intel ook dat verschil bijgewerkt: de officiële geheugensnelheid van de Arc A380 blijkt nu inderdaad 15,5 Gbps.

Met de lager geklokte geheugenmodules krimpt ook de totale bandbreedte van de Arc A380-gpu. Eerder had Intel zeker 192 GB/s beloofd, waar het sinds de update maximaal 186 GB/s aan bandbreedte claimt. Naar al het schijnt had Intel de rectificatie het liefst muisstil gehouden. 

De eerste Intel Arc A380-videokaarten zijn reeds te verkrijgen in China, hoofdzakelijk in de vorm van partnerontwerpen zoals die van Gunnir, maar ook als onderdeel van selecte prebuilt-systemen. Intel had zelf aangegeven dat diens eerste desktopkaart voor gamers "beter dan AMD's RX 6500 XT" presteert, maar volgens data van 3DCenter.org is de kaart in realiteit beter te vergelijken met een RX 6400. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou