Intel Raptor Lake-cpu met 24 kernen en 32 threads gespot

Intel Raptor Lake-cpu met 24 kernen en 32 threads gespot

Een reeds verwijderde BAPCo-benchmark lijkt het eerste teken van leven te zijn geweest in de Raptor Lake-generatie van Intel. Een nog onbekende processor voltooide de testreeks met 24 rekenkernen, 32 threads en twee DDR5-geheugenschijven op 4.8000 MHz.

De resultatenpagina van BAPCo is niet meer in te zien, maar Tom's Hardware heeft (getipt door hardware-ingewijde @Komachi_Ensaka) nog wel enkele screenshots online staan.

Hoewel het precieze modelnummer van de processor niet in de benchmark-resultaten terug te zien was, bleek het testsysteem wel een 'RPL-S'-noemer te bevatten. De afkorting staat met nagenoeg alle zekerheid voor Raptor Lake-S, wat weer slaat op een desktopvariant van de dertiende Intel Core-serie.

Bij datzelfde systeem hoorde ook DDR5-geheugen, wat opvallend genoeg op 4.800 MHz geklokt was. Voor Raptor Lake geldt de verwachting dat de DDR5-standaard opgehoogd wordt naar 5.600 MHz, maar dat bleek hier nog niet het geval.

BAPCo-benchmark van een nog onverschene Intel-processor in de Raptor Lake-generatie.

Qua benchmark-prestaties scoort het Raptor Lake-systeem, niet geheel verrassend, lager dan de Core i9-12900K — het huidige topmodel van Intel. De vermoedelijke prototype van Intels nieuwe processor is mogelijk nog op veel fronten gelimiteerd, waaronder hoofdzakelijk de kloksnelheden.

Iets pijnlijker is dat ook de Ryzen 9 5950X, AMD's paradepaardje van een jaar terug, de rijker uitgeruste Intel-processor nog af weet te troeven. BAPCo en Intel zouden nauwe verbanden met elkaar hebben, waar AMD in het verleden juist beschuldigingen heeft gemaakt over het "onder één hoedje spelen" van de twee partijen. 

De Raptor Lake-generatie van Intel wordt rond het einde van 2022 verwacht. De reeks processoren draait op hetzelfde 10nm procedé als de Alder Lake-voorgangers (tegenwoordig Intel 7 genoemd), maar vernieuwt de architectuur van 'grote rekenkernen' in de processor. Qua socket blijft de cpu-lijn nog vasthouden aan de recent geïntroduceerde LGA1700-vorm. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou