Intel onthult eerste Arc-gpu's voor laptops; desktopvariant geteased

Intel onthult eerste Arc-gpu's voor laptops; desktopvariant geteased

Per videopresentatie heeft Intel gisteravond officieel diens Arc-gpu's gelanceerd, te beginnen met twee laptopchips.

Intel Arc is oorspronkelijk voortgekomen uit de Iris Xe-architectuur. Wat Intel ooit inbakte op centrale laptopprocessors, groeit nu uit tot een toegewijde gpu. Intel belooft daarbij dat de eerste Arc-producten de prestaties van Iris Xe-gpu's minimaal verdubbelen. Daarnaast komen de gpu's met nieuwe media-kernen, volledige AV1-ondersteuning en de neurale XMX-architectuur voor ai-gedreven taken.

De allereerste Alchemist-generatie van Intel Arc trapt op 1 april officieel af met de A350M en A370M. Beide laptop-gpu's komen met 4 GB aan GDDR6-geheugen over een 64-bits geheugenbus. Qua prijsindicatie worden de zogenaamde Arc 3-producten geleverd in laptops met een "vanafprijs van 899 dollar".

Het A350M-instapmodel bestaat uit 6 van Intels eigen Xe-kernen, die elk bestaan 16 rekeneenheden en een enkele raytracing-eenheid. De kloksnelheid van de gpu bedraagt 1.150 MHz, waarmee de chip tussen de 25 en 35 watt verbruikt. Over benchmarks of vermeende framerates werd bij Intels presentatie niet gesproken. 

Met 8 Xe-kernen en een kloksnelheid van 1.550 MHz biedt de A370M meer prestatiedrang, met bovendien een hoger verbruik van 35 tot 50 watt. Volgens Intel haalt de laptop-gpu 60 frames per seconde in games als Hitman 3, Destiny 2 en The Witcher 3, op 1080p-resoluties en 'medium' instellingen. 

In competitieve games klokt de A370M volgens Intel al snel boven de 90 frames per seconde op 1080p. Voor games als Fortnite zou dat wederom 'medium' instellingen betreffen, maar Rocket League en Valorant halen framerates boven de 100 op 'high'. 

De eerste laptop met de eerste Intel Arc-gpu was al eerder onthuld, maar werd door Intel wederom aangestipt. De Samsung Galaxy Book Pro 2 lanceert morgen officieel en is daarmee 's werelds eerste laptop met een toegewijde gpu van Intel.

Na de initiële lancering van de eerste twee mobiele Arc 3-producten volgen ook Arc 5- en Arc 7-alternatieven. Zo moeten komende zomer ook een A550M, een A750M en een A770M hun intrede doen. Met elke stap opwaarts komen meer Xe-kernen — en dus meer reken- en raytracing-eenheden — en grotere volumes aan GDDR6-geheugen op bredere geheugenbussen.

Vooral de A770M lijkt rijkelijk uitgerust, met 16 GB aan GDDR6 (over een 256-bits geheugenbus) en 32 afzonderlijke Xe-kernen. Daarmee komt de hoeveelheid zogenaamde execution units van 512 overeen met het vermeende vlaggenschip uit de desktopreeks.

Van de later te verschijnen gpu's gaf Intel nog geen indicatie van grafische kracht. Wel zouden Arc 7-producten in staat zijn om 4k-resoluties te trotseren, zij het bijgestaan door Intels eigen XeSS-upscaling.

Intel maakte verder geen woorden vuil aan de aanstaande desktopvarianten van de Alchemist-gpu's. Wel werd aan het einde van de presentatievideo nog een korte teaser getoond, die een 'Limited Edition'-ontwerp afbeeldt. Onduidelijk is om welke videokaart het precies gaat, maar vermoedelijk betreft dit het Alchemist-vlaggenschip.

Het mogelijk gelimiteerde design wijkt aanzienlijk af van eerdere prototypes van de eerste Arc-videokaarten. Het ooit zilverkleurige en golvende chassis heeft reeds plaatsgemaakt voor een gitzwart, strak omhulsel. Met de nieuwe beelden lijkt ook een maximale dikte van twee PCIe-sloten zo goed als bevestigd. 

De eerste desktopvideokaarten van Intel staan op de roadmap voor het tweede kwartaal van 2022. Over prijzen is weinig bekend, al liet Intel wel eens doorschemeren dat het 825 dollar wil vragen voor diens eerste 'premium' videokaart.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou