Intel investeert 33 miljard euro in nieuwe Europese chipfabrieken

Intel investeert 33 miljard euro in nieuwe Europese chipfabrieken

De Amerikaanse chipgigant Intel heeft aangekondigd zeker 33 miljard euro te willen investeren in chipproductie en -onderzoek in de Europese Unie.

De investering van 33 miljard euro is een eerste onderdeel in Intels tienjarenplan voor de halfgeleiderindustrie binnen de EU. In het komende decennium verwacht Intel in totaal tot 80 miljard euro te investeren in een "next-gen ecosysteem" voor Europese chips.

Van de eerste 33 miljard gaat in ieder geval 17 miljard naar de ontwikkeling van een nieuwe fabriek in Duitsland, die rond 2027 gecompleteerd dient te worden in Magdeburg. De reeds bestaande fabriek in het Ierse Leixlip wordt daarnaast uitgebreid met een investering van 12 miljard. Daarmee zou het onder andere mogelijk worden om op kortere termijn Intel 4-nodes (7 nm) in Europa te produceren.

In de toekomst wil Intel verder investeren in onderzoeks- en designhubs in Frankrijk en grotere laboratoria- en fabrieken in Italië, Polen en Spanje. Over de komende vijf jaar verwacht Intel circa tienduizend nieuwe vaste banen in de EU te kunnen voorzien.

Ook België en Nederland vormen een onderdeel van Intels plannen voor de EU. In België stelt Intel de langlopende samenwerking met IMEC op prijs, terwijl bijvoorbeeld het Nederlandse ASML genoemd wordt als leverancier van high-end lithografiemachines

Met de aankondiging van het Europese initiatief liet Intel ook weten de groene transitie van Europa te ondersteunen. Intel zou "on track" zijn met diens klimaatdoelen voor 2030, alsmede die van de EU. Voor de (bouw van) Europese fabrieken belooft Intel hernieuwbare energie te gebruiken en een nulsom bij te dragen aan stortplaatsen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Mag nog wel meer gestimuleerd worden. Bijv door proberen TSCM over te halen hier een Fab te bouwen. Afhankelijkheid van Taiwan afbouwen. Niet zozeer om Taiwan zelf, maar meer om de dreigingen vanuit China.

0
test

Fijn dat ze weer fabrieken hier gaan bouwen.

0

Aanbevolen voor jou