Intel Arc A770 verschijnt 12 oktober, kost 329 dollar

Intel Arc A770 verschijnt 12 oktober, kost 329 dollar

Chipgigant Intel heeft een datum en adviesprijs op diens zwaarste videokaart, de Arc A770, geplakt: 12 oktober, tegen prijzen vanaf 329 dollar.

De nieuwe informatie werd door Intel-voorzitter Pat Gelsinger onthuld op het Intel Innovation-congres. Tot voor kort noemde Intel nooit een precieze releasedatum of prijs voor de zwaardere A7-kaarten; meerdere woordvoerders lieten termen als "spoedige onthulling" overuren draaien. Inmiddels is 12 oktober definitief geprikt als wereldwijde lancering, "vanaf 329 dollar". 

Onduidelijk is nog of de adviesprijs geldt voor de 16 GB-variant van de Arc A770 of juist het 8 GB-model. Intels eigen Limited Edition van de kaart — welke levensgroot naast de data afgebeeld werd  — komt enkel met 16 GB aan GDDR6-geheugen. 

Ongeacht videogeheugen draait de Arc A770 op 32 van Intels eigen Xe-kernen, samen goed voor 512 ai-gerichte XMX-groepen en 4096 stuks van ruwe FP32-rekenkernen. De zogenaamde ACM-G10-gpu draait standaard op kloksnelheid van 2,1 GHz en verbruikt maximaal 225 watt.

Ook met een overclock ("gemakkelijk tot 2,7 GHz met de standaardkoeling") zou de Arc A770 niet boven de 228 watt pieken, zo claimde een Intel-voorman laatst zelf in een recent interview. In alles lijkt Intel meer in te spelen op een stevig rendement dan een volledige toewijding aan prestatiedrang. De relatief lage adviesprijs voor de beste gpu uit de stal onderstreept dat.

Niet voor niets zal daarom de releasedatum precies op 12 oktober gevallen zijn: dezelfde dag dat concurrent Nvidia diens GeForce RTX 4090 als nieuw vlaggenschip introduceert. De zwaarste kaart van Nvidia kent een richtprijs van 1.599 dollar — inclusief btw al snel 1.949 euro. Een echt middensegment lijkt Nvidia (nog) niet aan te bieden; de goedkoopste RTX 40-kaart kost alsnog minimaal 899 dollar. 

Render van de Intel Arc A770 Limited Edition-videokaart van Intel zelf, inclusief de bijbehorende verpakkingsdoos.

Op de officiële webpagina over het Intel Arc A7-aanbod verschaft Intel inmiddels ook meer details. Naast nieuw beeldmateriaal prijken nu ook meer benchmarks van zowel de Arc A770 als de iets zwakkere, nog releasedatum-loze Arc A750. Zo moet de Arc A770 garant staan voor ruim 60 frames per seconde in Cyberpunk 2077 en Red Dead Redemption 2, beide op 1440p-resoluties.

Intel vergelijkt de eigen gpu's niet al te vaak met die van de concurrentie, maar op Intel Innovation prijkte het blauwe team wel met "65 procent betere piekprestaties in raytracing" tegenover de concurrentie. Vooralsnog blijft onduidelijk wiens of welke concurrentie dat precies zou zijn; ook op de daartoe bedoelde indexpagina is de claim nog niet verhelderd.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik heb mijn twijfels over hun ray tracing claims om eerlijk te zijn. De prijs is verder prima maar stiekem had ik hem lager verwacht. Dan hadden ze zeker een grote impact kunnen maken.

0

Aanbevolen voor jou