Ingewijde voorspelt Nvidia-gpu met 48 GB GDDR6X op 800 watt

Ingewijde voorspelt Nvidia-gpu met 48 GB GDDR6X op 800 watt

Bekende hardware-lekker href="https://twitter.com/kopite7kimi/status/1551619750572457984" rel="noopener noreferrer" target="_blank">@kopite7kimi</a> claimt dat Nvidia werkt aan een Ada Lovelace-videokaart op circa 800 watt, met 48 GB aan GDDR6X.

De videokaart in kwestie zou de doopnaam 'het beest' dragen. De precieze gpu betreft de AD102-450-A1, mogelijk de zwaarste chip die Nvidia in de Ada Lovelace-architectuur (GeForce RTX 40) bakt. De gpu zou 18.176 FP32-rekenkernen bevatten en trekt, samen met de 48 GB aan GDDR6X-geheugen op 24 Gbps, een TDP van circa 800 watt.

In recente weken staat de geruchtenmolen rondom een mogelijke RTX 4090-videokaart alweer even stil. Hoewel de 'beestige' specificaties goed aan zouden sluiten bij een dergelijk topmodel, onderstreept @kopite7kimi dat de twee verwachte gpu's wel degelijk verschillende varianten zijn. Per latere tweet wordt expliciet benadrukt dat er "niets te zeggen" is over een RTX 4090, al "zullen we haar snel zien".

Volgens dezelfde ingewijde draait de RTX 4090 (24 GB) op de AD102-300-A1, met een TDP van 'slechts' 450 watt. Eerder werd wel eens 600 watt voorspeld, maar over verloop van tijd kromp de verwachting. 

Met de RTX 4090 uitgesloten, lijken de nieuwe specificaties naar een vroege RTX 4090 Ti of — met iets meer waarschijnlijkheid — een potentiële RTX Titan te verwijzen. Enkele maanden terug werd daarover ook al gespeculeerd, al betrof het TDP destijds nog 900 watt. De experimentele kaart zou destijds al met twee 16-pins stroomconnectoren (PCIe 5.0) gezien zijn, wat aanduidt dat het TDP hoogstwaarschijnlijk al boven de 600 watt ligt. 

Als kanttekening stelt @kopite7kimi wel dat er twijfels zijn over de schaalbaarheid van de experimenteel zware Ada Lovelace-gpu. Voor relevantere stof tot speculatie verwijst de ingewijde naar de RTX 4090 — dat model is zo goed als verzekerd op kortere termijn.

Nvidia heeft zelf nog altijd weinig uit de doeken gedaan over Ada Lovelace (RTX 40). De eerste videokaarten op de nieuwe 4 nm architectuur staan op de planning om eind 2022 te lanceren. Volgens de verwachting kondigt Nvidia een dezer maanden een presentatie aan om de eerste videokaarten te onthullen en kort daarna te lanceren. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Hoe gaan ze dat koelen? wat een vermogen zeg.

0
test

@Aerofox81 Had de link zelf nog niet gelegd, maar er lekte laatst wel wat uit bij Nvidia over nieuwe waterkoelingoplossingen. Zou puur voor de professionele gpu's kunnen zijn (zoals nu ook het geval is), maar wie weet wordt deze generatie het kantelpunt voor Nvidia om ook zelf watergekoelde GeForce-kaarten aan te gaan bieden.

0

In de huidige tijd kan dit toch echt niet meer

0
test

@Tyranus voor echt professioneel renderwerk etc valt het allemaal best mee hoor, de echte profi GPU's slurpen ook nogal wat en zijn vaak meerdere gebundeld.

0

@SuperDre Laat ik het anders stellen voor de gewone consument die alleen een spelletje speelt, kan dit echt niet meer

0

Aanbevolen voor jou